Diari La Veu del País Valencià
Pep el ‘Botifarra’ i Urbàlia Rurana i La Romàntica del Saladar clouen les Serenates

RedactaVeu / València.

El Festival Serenates clourà, aquest cap de setmana, amb concerts dedicats a la ‘Música popular i les Serenates’ que tindran com a marc a la plaça del Patriarca. Aquestes actuacions estan coproduïdes amb la ‘Fira de Juliol’ de l’Ajuntament de València i tindran com a protagonistes a Pep el “Botifarra” i la Jove Banda Simfònica FSMCV; Urbàlia Rurana i La Romàntica del Saladar i, una representació de les danses de la processó de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí amb els Tornejants i la Muixeranga.

Aquest divendres, l’actuació dels Tornejants i la Muixeranga d’Algemesí tindrà un inici particular, ja que començarà en l’interior del claustre de la Nau per a traslladar-se, al llarg de la seua actuació, a la plaça del Patriarca. Per a poder veure-ho, caldrà estar-hi a les 21h (l’entrada és lliure).

Els Tornejants és una mena de dansa guerrera amb continguts cavallerescs i místics que posa en evidencia les destreses i habilitats d’un grup de cavallers, ataviats amb pulcres vestits, que juguen amb la gravetat al ritme de les tosques percussions d’un timbal. Aquesta dansa, iniciada al segle XVIII (tot fa pensar que va ser el 1747), és l’únic ball de la Mare de Déu de la Salut que s’integra, dins de la part religiosa de la processó, entre els assistents.

>

Vídeo: La Veu.

Més de tres segles d’història i una important càrrega simbòlica han fet de la Muixeranga d’Algemesí la imatge més coneguda de la ciutat. La primera notícia documental sobre la dansa data del ‘Llibre de comptes de la vila’ del 1733 però es creu que hagué d’existir molt abans. Els muixeranguers, abillats amb una indumentària característica feta amb tela de matalàs, evolucionen al so de la dolçaina i del tabal i realitzen una sèrie de tradicionals quadres plàstics que culminen amb l’alçament de les conegudes torres. La Muixeranga rep, per part dels castellers de Catalunya, el reconeixement generalitzat com l’origen de l’antic ‘Ball dels valencians’ que, al segle XVIII, es va estendre per les comarques del Principat i va evolucionar en els actuals castells.

>

Vídeo: Canal Sexenni.

Dissabte 9 de juliol, arriba el torn del concert d’Urbàlia Rurana i La Romàntica del Saladar que, a les 21:30h, actuaran a la plaça del Patriarca de València. Dos de les bandes més destacades de la música popular valenciana tornen a unir-se damunt d’un escenari per a interpretar les peces del seu espectacle La vespra i la festa. Al concert repassaran tots els estils possibles en la vespra de la festa major del poble: cercaviles, valsos, jotes, marxes mores, balls de rotgle, pasdobles, cançons de murga i altres cançons de la terra.

>

Vídeo: Canal Anmorsigol.

Per a cloure la programació de les Serenates, diumenge, a les 21:30h, tindrà lloc l’espectacle Botifarra a banda, amb el mateix Pep el “Botifarra” i la Jove Banda Simfònica FSMCV dirigida per Pablo Marqués, que comptarà amb arranjaments per a veu i banda de músiques populars.

Comparteix

Icona de pantalla completa