Diari La Veu del País Valencià
Torrevella mira cap a Podem i possibles canvis al Consell

Xavier Pérez / València.

Al poble natal de Ximo Puig, Morella (els Ports), en gener d’aquest any es va celebrar el primer seminari o cimera dels consellers i altres càrrecs de la Generalitat per fer balanç del sis primers mesos de l’acció del govern del canvi. En aquesta trobada s’envià un missatge a la ciutadania: “Els 6 primers mesos del govern ens hem dedicat a atendre les urgències que havia deixat l’anterior govern”. Per aquesta raó, a partir d’aquest nou seminari i amb el canvi d’any, es comença “una nova pàgina del Pacte del Botànic on, a més d’allò urgent, s’atendrà allò important”.

Com a exemple, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que dirigeix la vicepresidenta Mónica Oltra, ha assolit el 83% dels compromisos adquirits en la reunió d’hivern que el Consell va celebrar a Morella per tal de marcar el full de ruta immediat del Govern valencià. “Un percentatge que resumeix mesos de molt de treball sempre amb l’objectiu de fer política per a les persones”, segons va afirmar ahir la diputada de Compromís, Mònica Àlvaro.

Allò important per al primer semestre era, en primer lloc, exigir el finançament a Madrid, que ha arribat tard, malament i amb ajustos que han de patir els valencians i amb un atac constant del ministre Montoro contra el benestar dels valencians.

A conseqüència del menyspreu de Madrid cap al País Valencià, un dels temes estrella que es tractarà a Torrevella al ‘Seminari d’Estiu’ és el del funcionariat de la Generalitat. I és que, com han apuntant a La Veu fonts de la Generalitat “hi ha 1.200 places que no s’han cobert perquè no hi ha diners. I tot i que estan pressupostades, no es poden cobrir”.

Aquest entrebanc suposa que la maquinària administrativa de la Generalitat no “està engreixada del tot, com per exemple la Delegació d’Esports de Castelló de la Plana, que no té responsable perquè no es pot cobrir la vacant”.

Per tot això, el Consell continuarà exigint a Madrid el finançament just per al País Valencià, “d’aquesta forma no podem continuar, hem de garantir l’estat del benestar”, han assenyalat des de la Generalitat. A banda, també hi ha un altre entrebanc en l’administració concretament en la intervenció, i per altra part, a Torrevella es vol afavorir l’acció de govern amb la millora i optimització de les noves tecnologies, complementant amb la coordinació entre els diferents escalons, tant de l’administració com dels càrrecs polítics, i com no la reobertura de la nova RTVV.

D’allò tècnic a allò polític: ampliació del Govern del Botànic?

Encara que l’agenda i els temes que es tractaran a Torrevella s’han consensuat entre el president Puig i la vicepresidenta Oltra, després de les eleccions i d’un any de govern del Botànic es planteja què farà Podemos, és a dir, si al final entrarà o no en el Govern de la Generalitat. Ximo Puig ha dit en reiterades ocasions que “si volen entrar que ho demanen”.

Per la seua banda, Antonio Montiel, secretari general de Podem, en declaracions d’aquesta setmana ha afirmat que la seua formació prendrà, a mitjans d’aquest mes, una decisió sobre la seua possible inclusió en el Govern valencià “quan puga mesurar la receptivitat del PSPV i Compromís” per a acceptar les seues propostes i que “es trasllade als pressupostos”.

Montiel ha assegurat que volen “parlar primer de continguts” i ha explicat que els objectius de la formació morada, en cas d’incorporar-se a l’Executiu valencià, són “insuflar ànims” a l’Acord del Botànic’, dotar-lo de nous continguts i “ampliar-lo i enfortir-lo”.

Per a quan els canvis anunciats per Puig?

El president de la Generalitat té en les seues mans i és la seua prerrogativa poder fer o no canvis en el Consell. En una entrevista en la Cadena Ser, i a la roda de premsa celebrada al pati gòtic del Palau de la Generalitat amb motiu dels “366 dies de Govern” on també estava la vicepresidenta Mònica Oltra, Puig va assegurar que era “evident” que hi haurà canvis en el Consell durant la legislatura amb l’objectiu d’“optimitzar” la gestió i millorar alguns engranatges”. Però no va precisar “quan ni com” i veia “lògic que es produïsca algun ajust”, malgrat que estava “molt content amb l’acció del govern i absolutament encantat amb tots els consellers, que estan lluitant molt”. Per altra banda, encara estan encesos els conflictes a les conselleries de Sanitat i Economia amb problemes de ‘mestissatge’ entre càrrecs del PSPV i Compromís.

Puig, en aquesta roda de premsa, va afirmar que ha millorat “sensiblement” la vida dels valencians i que el Govern es caracteritza “per ser transparent, honrat, treballador i per estar cohesionat, amb una gestió que ha passat de l’ocurrència a l’estratègia malgrat el camp de mines que ens ha deixat el PP”.

Però hi haurà alguna sorpresa o converses en aquest seminari en què es puguen entreveure canvis? Ni els mateixos consellers, a hores d’ara, no en tenen constància. I el que està clar és que aquest divendres de matí l’Executiu valencià ja es reunirà a Torrevella, es realitzarà des d’allí la roda de premsa de la vicepresidenta i després als consellers i als altres alts càrrecs els esperen tres jornades de treball intens amb l’objectiu de ficar una marxa de creuer al govern del PSPV i Compromís. Estarà en breu Podem? Aquesta és la gran incògnita.

Comparteix

Icona de pantalla completa