RedactaVeu / Tavernes de la Valldigna
L’Iboga Summer Festival celebrarà la seua quarta edició del 28 al 30 de juliol en la platja de Tavernes de la Valldigna (la Safor) amb un subministrament elèctric 100% verd per als seus més de 22.000 assistents, segons han anunciat els organitzadors a través d’un comunicat. La iniciativa és el primer i principal objectiu del pla que l'organització desenvoluparà durant els pròxims quatre anys per a convertir el festival en una cita mediambientalment, socialment i econòmicament sostenible, asseguren, ja que “mentre altres festivals compensen la seua empremta ecològica donant part dels seus beneficis a projectes relacionats amb la sostenibilitat, en Iboga hem adquirit el compromís absolut de fer sostenible tota la producció del festival a llarg termini“, afirma Garro, codirector de l’Iboga.
L'organització garantirà un subministrament energètic verd mitjançant la seua associació a la cooperativa
Som Energia, que produeix i comercialitza energia elèctrica a partir de fonts renovables com el sol, el vent el biogàs o la biomassa, i que en cinc anys de vida ja gestiona més de 35.000 contractes i compta amb més de 26.000 socis. A més del subministrament elèctric, l'eix ambiental del Pla de Sostenibilitat 2017-2020 de l’Iboga contempla qüestions relacionades amb el transport i amb la generació i gestió de residus. Per a la promoció d'una mobilitat sostenible, l'organització facilita el desplaçament fins al festival a través de mitjans de transport públic com el tren i l'autobús, i el transport col·laboratiu. Per a la reducció de l’empremta ecològica i potenciar el reciclatge, distribuirà gots reutilitzables i facilitarà la recollida selectiva de residus en col·laboració amb l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna. Igualment, l’Iboga acollirà dins del programa de la seua carpa de circ una xarrada sobre energies renovables.

Accessibilitat i integració
L'eix social del festival pren en consideració aspectes relacionats amb l'accessibilitat i la integració, ja que Iboga és en si mateix “un festival que fomenta l'intercanvi cultural a través de la música, l'oferta gastronòmica i la programació d'altres activitats paral·leles”. En les seues convocatòries “sempre tenen les portes obertes organitzacions no governamentals de tot tipus com CEAR, Pobresa Zero, Acude, Jarit o Nova Opció (Associació de Dany Cerebral Adquirit de València)”, i a més a més, el festival és accessible a persones amb mobilitat reduïda i permet l'entrada gratuïta a menors de 12 anys i majors de 65.
Economia local i el ‘token’
Finalment, l'eix econòmic està relacionat, sobretot, amb la repercussió econòmica local. En aquest sentit l'organització prioritzarà la contractació de distribuïdors locals de restauració, càtering i subministraments de producció, amb l'objectiu de consolidar una xarxa de proveïdors responsable i de proximitat. Recorden que la passada edició, “va suposar un impacte econòmic de 500.000 euros a l'entorn de celebració del festival”. L'esdeveniment compta, d'altra banda, amb la seua pròpia moneda, el ‘token’, per a realitzar les compres dins del recinte de concerts. En aquest apartat, el pla també aborda l'àrea d'acampada per a fer-la més sostenible.
Altres accions previstes
Les accions previstes en el pla es desenvoluparan en cada cita anual durant les pròximes quatre edicions. La certificació europea Ecolabel al costat del treball de consultoria d’ILDES. (Institut Llatinoamericà per al Desenvolupament Econòmic Sustentable) ajudaran a avaluar els resultats. “L'objectiu és fer d’Iboga un festival sostenible en el seu plantejament i en la seua gestió, compatible amb l'impacte econòmic en l'entorn en què se celebra”, conclou Garro.