Diari La Veu del País Valencià
Les Corts rebutgen una iniciativa del PP en defensa del plurilingüisme
Europa Press / València

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dimecres una proposta del PP per a instar el Consell a estendre el model educatiu plurilingüe que va aprovar l’anterior govern autonòmic en 2012 a tot l’alumnat de centres sostinguts amb diners públics i a “respectar les zones castellanoparlants de la Comunitat i no imposar l’ensenyament obligatori del valencià en les comarques que tenen la possibilitat d’estar exemptes”.

La iniciativa, que ha sigut rebutjada amb els vots en contra de PSPV, Compromís i Podem, i ha comptat amb el suport de Ciudadanos, també proposava convocar estades formatives de l’alumnat en l’estranger amb la partida de dos milions d’euros que va deixar previst a aquest efecte l’anterior Consell” i “continuar augmentant l’oferta de capacitació en llengües del professorat i la certificació del nivell de llengua”.

La diputada del PP Beatriz Gascó ha justificat la necessitat d’aquesta proposició no de llei perquè en els últims mesos ha quedat demostrat que la Conselleria d’Educació actua “al dictat d’Escola Valenciana” i defensa “postulats catalanistes” i la immersió lingüística, que seria “una reculada” per als alumnes valencians”.

Ha assenyalat que encara que el titular d’Educació, Vicent Marzà diu que advoca per un model de consens la realitat és que “ja ho té redactat, ho té en un calaix” i “bandeja per complet el castellà del sistema educatiu”.

Des del grup socialista, la diputada Mercedes Caballero ha començat el seu discurs en xinès, anunciant el vot en contra i, segons ha dit, els parlamentaris haurien pogut entendre la seua intervenció si haguera seguit avant la intenció de l’exconseller d’Educació del PP Alejandro Font de Mora.

Per la seua banda, el diputat de Compromís Josep Nadal ha explicat que el decret del PP partia d’un error, que valencià i castellà conviuen en un marc “normalitzat i harmònic”, tot i que durant els 20 anys de govern del PP s’ha produït un “procés de substitució del valencià” que ha provocat que només el 30 per cent de la població tinga una competència oral en la llengua autòctona.

A més, els ha acusat de “discriminar el valencià” i els alumnes que viuen en zones castellanoparlants, així com d’agitar “el discurs de la por, de l’enfrontament entre territoris i llengües”.

“Radicalitzar l’àmbit lingüístic”

La diputada del PP ha acusat el Consell de “radicalitzar l’àmbit lingüístic en el sistema educatiu” i ha assenyalat que el pròxim curs la LOMCE s’aplicarà ja en tot Primària. “Si no compleixen la llei anirem als tribunals”, ha assegurat Gascó, que ha advertit que si no ho fan estaran “prevaricant” en ser insubmisos i anar contra la llei.

Des de Podem, la diputada Sandra Mínguez ha criticat que el model plurilingüe del PP va suposar fer “la casa per la teulada”, sense consens i ha acusat els ‘populars’ de voler “dividir els valencians”. Segons ha remarcat, l’objectiu ha de ser “no imposar, sinó ampliar” les competències lingüístiques i açò “no té res a veure amb el pancatalanisme, li ho diu una que és de Conca”.

Comparteix

Icona de pantalla completa