Diari La Veu del País Valencià
Carles Cano presenta ‘Fer una paella’, el seu darrer llibre de literatura infantil

RedactaVeu / València.

Carles Cano és un autor valencià de Literatura infantil i juvenil amb més de 60 llibres publicats en valencià i en castellà. Alguns dels seus llibres també han estat traduïts al francès, al portuguès, a l’italià, al coreà, al turc i a l’anglès, així com a l’eusquera i al gallec. És també narrador oral i ha contat a diversos països com Mèxic, Argentina, Guinea Equatorial, el Marroc, França i el Regne Unit. També a tot l’Estat espanyol.

Carles ens conta com va nàixer el llibre: “La idea de fer aquest llibre va sorgir després d’haver publicat Les Falles. Parlant amb l’editor de La Galera, vam pensar que, ja que jo me les donava de bon cuiner i de fer uns arrossos inventats magnífics, podia demostrar-ho escrivint un llibre sobre la paella, amb els mateixos protagonistes que tan bon joc havien donat en Les Falles. I bo, com que fer una paella és quasi una festa, és un menjar de celebració, de companyia i, ací a València, una espècie de ritual social, un menjar d’amics, de família, vaig pensar que podia donar-li una volteta i fer, d’aquest ritus, un conte. A més, que els xiquets participaren ajudant el pare a fer-la, és una manera de mantenir una tradició, de transmetre una saviesa culinària, heretada de pares i mares a fills i filles. Hi ha un punt de tendresa, de llegat, de dir sense haver d’explicitar: “Ei, nanos, aneu espavilant que després us tocarà fer-la a vosaltres!”. Em sembla molt bonic tot aquest joc de complicitat i de broma que hi ha entre el pare i els xiquets.”

Les il·lustracions, de línia clara i colors llampants, són de Rosanna Crespo, una il·lustradora alcoiana de llarga experiència.

Un text senzill escrit en versets, on es tracta de manera simpàtica i divertida el procés de fer una paella, des del nom del plat i el recipient (cosa important) i la compra dels ingredients al mercat central fins al pas a pas de com cuinar-la. Un text per a pares i fills on, si seguim les instruccions, amb una miqueta de sort i altra de gràcia, podem cuinar una bona paella.

Comparteix

Icona de pantalla completa