Diari La Veu del País Valencià
#10anysAVM3J: L’estació de Jesús recupera la dignitat
RedactaVeu / EP / València

“Més esperançats” i “més a prop de tancar el duel”. Així s’han expressat els familiars i víctimes de l’accident de la Línia 1 de MetroValencia del 3 de juliol de 2006 que han commemorat, aquest diumenge, a València, el seu desè aniversari. “Més esperançats” i “més a prop de tancar el duel” pel “reconeixement” institucional en l’acte d’homenatge pel 10è aniversari en el qual s’ha retornat el nom de Jesús a l’estació de metro on va ocórrer la tragèdia.

En l’acte, el president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, així com la presidenta de l’AVM3J, Rosa Garrote, han descobert el nou nom de l’estació de metro Joaquín Sorolla que, a partir d’aquest diumenge 3 de juliol, torna a denominar-se ‘Jesús’ –nom que tenia en el moment de l’accident i que va ser modificat per l’anterior Govern autonòmic−.

Aquest és un fet “significatiu” perquè “encara que és un nom en la paret, suposa retornar-li la dignitat a l’estació”, assegura Rosa Garrote, per a qui “el canvi de nom no va tenir cap sentit”, ja que “simplement era promoure l’oblit per part del PP, evitar que hi haguera el poc record que quedava del major accident de metro” succeït al País Valencià, ha lamentat.

No obstant açò, la portaveu de l’AVM3J considera que els familiars i víctimes commemoren aquest desè aniversari “amb més il·lusió, més esperançats i amb més alegria” perquè, malgrat el dolor, “almenys enguany, tenim alguna cosa positiva”, en referència a la segona comissió de recerca sobre l’accident que s’ha realitzat en les Corts i a l’engegada d’una nova llei de seguretat ferroviària per part de la Generalitat, dues reivindicacions de l’associació.

“Estem contents perquè estan complint i donant tots els passos”, ha indicat Garrote, qui no obstant açò ha reconegut que una “reparació” per part de l’anterior Govern del PP “hauria sigut més significativa” després del “maltractament institucional patit” per aquest partit des de la Generalitat.

Sobre aquest tema, ha indicat que els afectats per l’accident fa ja 10 anys “que arrosseguen aquest duel perquè no s’havia donat cap gest que donara indicis que es tancara”. Amb les mesures empreses per l’actual Consell, que “va demanar perdó”” a les víctimes, estan “més a prop de tancar el duel”, ha indicat.

L’homenatge a les víctimes de l’accident ha comptat amb l’actuació d’una muixeranga, un grup de dolçaines i tabals, una solta de globus i cinc minuts de silenci en memòria de les vícitmes. Així mateix, també s’ha llegit un manifest per part de la presidenta de l’associació, qui ha enumerat els responsables que s’han determinat en la comissió d’investigació de les Corts.

Foto: @isauranavarro.

Garrote ha ressaltat aquest fet perquè, “al llarg d’aquests anys, el PP s’ha obstinat a acusar tothom d’utilitzar l’accident de metro”. “A nosaltres ens acusen d’estar polititzats i a la resta de partits d’intentar traure benefici pel fet de defensar la nostra causa, que no és una altra que millorar la seguretat perquè un accident tan tràgic no puga tornar a succeir”, ha sentenciat.

“El resultat d’aquesta nova comissió, que siga un dictamen conjunt, resultat del treball en grup de quatre partits diferents entre si, però que han sigut capaços de treballar colze amb colze, cercant aquestes respostes, ens sembla molt positiu i invalida aquest tipus d’acusacions d’intentar traure rèdit polític”, ha defensat.

L’Associació de Víctimes del Metro del 3 juliol ha animat al fet que els ciutadans acudisquen a la sala Lametro de l’estació de Colón, que acull l’exposició fotogràfica ’10 anys en imatges’ sobre l’accident, que estarà oberta fins el 30 de juliol.

Aquesta vesprada, a les 20 hores, a Torrent, s’inaugurarà un monument en homenatge a les víctimes de l’accident, moltes de les quals eren veïnes d’aquesta localitat, cap a on es dirigia el comboi accidentat.

Comparteix

Icona de pantalla completa