Diari La Veu del País Valencià
Cultura, il·lustradors i escriptors animen a llegir a l’estiu sota el lema ‘Llestiu’

RedactaVeu / València.

Escriptors i il·lustradors gràfics valencians s’han reunit per a animar el foment a lectura entorn d’una iniciativa que ha posat en marxa Cultura i que porta per títol “Llestiu, llig a l’estiu” dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura “Llegim, Llegim, Llegim”.

La directora general de Cultura i Patrimoni i, també, escriptora, Carmen Amoraga, juntament amb Alfons Cervera, Vicente Muñoz Puelles i els dibuixants gràfics Paco Roca, Sento Llobell i Miguel Calatayud han animat a aprofitar les vacances per a augmentar el temps destinat a la lectura de llibres.

Carmen Amoraga ha manifestat que “llegir és una activitat recomanable en totes les estacions de l’any, però a l’estiu hi ha més temps lliure i què millor que aprofitar el temps lliure en companyia dels llibres”. Ha afegit que “és necessari elevar els índexs de lectura”.

A més de les iniciatives que duen a terme les institucions, Carmen Amoraga ha declarat que la millor recomanació perquè els xiquets s’aficionen a llegir és que “es llija a casa i els pares donen exemple”.

Els escriptors han escrit una frase d’animació a la lectura en un panell i els il·lustradors han dibuixat una imatge que romandrà durant tot l’estiu al claustre del monestir de Sant Miquel dels Reis juntament amb l’exposició “Escriptors valencians. Animant la Lectura”, que ha organitzat la Biblioteca Valenciana per a homenatjar els autors que han passat pel cicle de foment de la lectura.

La primera a escriure el seu missatge ha sigut Carmen Amoraga, que ha utilitzat una frase del poeta Federico García Lorca que diu “Llibres, llibres… es com dir amor, amor”; Vicente Muñoz Puelles ha escrit “Les persones passen però els llibres que han llegit i escrit romanen i els sobreviuen, inclús encara que les biblioteques es cremen i es dispersen” i, Alfons Cervera ha volgut participar amb aquesta frase: “En els temps estranys que vivim, llegir és un acte necessàriament subversiu”. Miguel Calatayud, Paco Roca i Sento han deixat en el panell dibuixos que evoquen l’activitat plaent de llegir a l’estiu.

A més, la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha recopilat els punts de lectura extraordinària que han habilitat els municipis i que pot ser consultada en la web de la Conselleria. Fins a la data, són 26 els municipis que disposen de biblioplatges, bibliopiscines o bibliobús.

“És obligació de les administracions fer més fàcil que els ciutadans lligen i els punts de lectura extraordinaris a l’estiu ajuden a d’això. La cultura està a peu de platja o de piscina, no hi ha excusa per a no triar un bon llibre aquest estiu”, ha indicat Carmen Amoraga.

Posteriorment, s’ha cursat una visita a l’exposició “Escriptors valencians. Animant la Lectura” amb què es vol homenatjar els autors que han participat en el cicle de trobades que organitza la Biblioteca Valenciana. Des que l’any 2000 s’iniciara la Trobada amb Escriptors, han passat 178 autors, dels quals el 63% escriuen en valencià i el 37%, en castellà. Les trobades amb escriptors compten amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i amb l’Editorial Bromera.

Comparteix

Icona de pantalla completa