Diari La Veu del País Valencià
El Certamen de València pendent del jutjat. ‘Com a mesura cautelar pot no celebrar-se’
Sixto Ferrero / València

El passat 2 de febrer va tindre lloc el sorteig de bandes de música per participar en aquesta edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (CIBM). Fins a 21 bandes simfòniques procedents d’Europa, Sud-Amèrica i Àsia participen en la 130 edició del CIBM, informàvem aleshores en aquest mateix diari.

Un mes després, el 2 de març de 2016, segons la Resolució a què ha tingut accés La Veu, la Societat Unió Musical Lira Realense de Real a través del seu president va interposar un recurs “contra l’acte del sorteig de participació, ordre d’actuació i reserva de plaça celebrat en l’àmbit de la 130 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2016, a conseqüència de la invitació de participació cursada pel Comitè Organitzador del Certamen a la societat denominada Koninklijke Harmonie Van Peer (Bèlgica)”. Aquest recurs, la Junta de Govern Local va resoldre, “desestimar-lo”.

La Lira Realense de Real participa en la segona secció d’aquesta edició del CIBM, juntament a la societat Musical l’Aliança de Mutxamel, la Banda de Música de Monçao de Portugal, la Societat Musical Unió de Pescadors, el Grupo Recreativo e Musical-Banda de Famaliçao de Portugal i la Koninklijke Harmonie van Peer de Bèlgica.

Fa uns dies, la Lira Realense va fer públic un comunicat que titulava: “El Certamen Internacional de Bandes de València impugnat davant els tribunals”. La nota advertia que “la Banda, duu l’Ajuntament de València als jutjats per incomplir les bases del Certamen Internacional de Bandes”, en aquest, reconeixen que “la Lira Realense es queixà en temps i forma al Comitè organitzador qui respongué amb un informe que expressava que dita [sic] elecció s’ajustava al contingut de les Bases del Certamen, concretament al contingut de la base 4a i 14a”. Després de conèixer la desestimació del recurs, la Lira Realense optà per seguir per la via judicial.

David Moltó dirigint la Lira Realense de Real en el CIBM de 2012. Foto: Eva Ripoll.

El motiu: Invitació-Sorteig de “la Banda Belga”

En el recurs “desestimat” s’esgrimia que la Koninklijke Harmonie Van Peer “fou invitada i no fou inclosa en el sorteig”. Remeten a les bases 4a i 14a de les Bases per justificar el “complet desacord”, afirmaven fonts de la societat musical. Igualment, en el recurs indicaven que: “Ens veIem en la necessitat de comunicar-li la irregularitat, que a parer nostre s’ha produït, en incloure, de manera directa, i sense formar part del sorteig de la secció segona, a la banda Koninklijke Harmonie van Peer de Bèlgica. No tenint res en contra de la dita [sic] organització, considerem totalment desajustat a les bases del Certamen l’elecció, i concretament, contrari a les previsions de la base catorzena, en què consta literalment que: ‘Es realitzarà el sorteig de participació de les bandes inscrites i preseleccionades’; sent evident la vulneració del contingut d’aquesta norma”, explicaven. Seguidament, manifesten que “quin interès té el Comitè en la participació d’aquesta Banda? Sincerament, el desconeixem. Però el que no desconeixem és que es denota una aberrant falta de transparència en l’elecció de participants que no ofereix cap seguretat de partir en igualtat de condicions al concurs. Si aquesta banda ha entrat directament al concurs, sense ser elegida d’acord amb el sorteig establert a les bases, què ens assegura la imparcialitat a l’hora de valorar la seua actuació?”. Finalment, el recurs demana “rectificar la situació”.

Koninklijke Harmonie van Peer.

Tant la Resolució com l’Organització del CIBM, amb qui ens hem posat en contacte, fan referència a la “Base quarta. Bandes estrangeres”, on diu que “el procediment d’inscripció d’aquelles bandes estrangeres que complisquen amb els requisits de participació, podrà dur-se a terme mitjançant invitació formal cursada pel Comitè Organitzador, respectant en tot cas els contingents indicats en la Base tercera”. Des de l’Organització afegeixen que el CIBM “vol ser internacional”, i encara que “s’estimen les bandes valencianes, el CIBM no és el certamen provincial (ni el de la ‘Comunitat’), sinó que es vol mantindre i potenciar el caràcter d’internacionalització”. Amb això, el Recurs continua dient que “de la lectura del precepte transcrit interessa destacar que no ofereix dubte, segons el parer del tècnic que subscriu, que la facultat conferida al Comitè Organitzador de formalitzar una invitació per a les Bandes Estrangeres, s’estableix de forma expressa i clara en la Base 4a, de tal sort que la participació en el Certamen Internacional de la denominada Koninklijke Harmonie van Peer (Bèlgica) és conforme amb el previst en la Base precitada, respectant fidelment el que es disposa en la mateixa”.

Per tot això, conclouen que “no es pot sostenir l’argument da la Lira Realense, qualificant la participació d’irregular”, perquè “el sorteig de participació no pot resultar d’aplicació a les bandes estrangeres que han sigut convidades formalment a participar ni a aquelles altres que hagueren obtingut reserva de plaça de l’exercici anterior”, i afegeixen davant l’acusació “d’arbitrarietat” per part de la Realense que, “la justificació del procés d’invitació directa segons el Comitè Organitzador a bandes estrangeres, resideix no en una actuació arbitrària sinó en el genèric interès públic de preservar el caràcter internacional de l’esdeveniment facilitant amb l’acte d’invitació que aquelles puguen conèixer la seua participació amb antelació necessària per a organitzar la logística i finançament dels desplaçaments a la ciutat de València”.

Sostenen, igualment, que “aquesta fórmula d’invitació a les Bandes Estrangeres ha sigut l’operativa utilitzada en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València des de l’any 1988, segons consta en els arxius de la fonoteca municipal”, a la qual cosa, segons el comunicat de la Lira Realense, argumenten que “s’ha estat fent incorrectament des de l’any 1988, la qual cosa demostra sens dubte que les bandes estrangeres coneixen habitualment, amb anterioritat a la resta de contrincants, la seua participació en el certamen amb els avantatges citats”.

David Moltó dirigint la banda simfònica la Lira Realense de Real en el CIBM de 2012. Foto: Eva Ripoll.

Solucions de la Realense

En eixe sentit, des de la Lira Realense declaraven a La Veu que “se’ls havia confirmat a la banda belga amb molta més antelació la seua participació” en el certamen, que “havien obtingut abans els materials” i que per tant han gaudit de “més temps per preparar la participació” en el CIBM. Tant en declaracions al diari com en les reunions mantingudes amb l’Organització, la Lira Realense “demana que aquesta banda no participe o ho faça fora de la competició”.

Davant això, tant Glòria Tello, regidora de Cultura i presidenta de l’Organització, com Daniel Belloví vocal de l’Organització i tècnic de la Fonoteca de l’Ajuntament de València, afegien que “justament enguany, en entrar el nou govern a l’Ajuntament, s’optà per afegir la Base quarta, perquè quede clar la internacionalització del certamen”. Belloví explica que “és en novembre quan, prèviament a haver rebut un correu de la banda belga comunicant el seu desig de participar, se’ls comunica formalment la seua participació, perquè han d’organitzar el viatge, buscar fonts de finançament”, i de fet, apunta el tècnic, “una de les bandes portugueses, finalment, no vindrà per motius econòmics”. Pel que fa al material (obres obligades), segons Belloví, “s’ha lliurat a totes les bandes alhora, sense fer distincions”.

Dos contenciosos contra l’Ajuntament

“Des de la Lira Realense volem fer constar que la nostra voluntat sempre ha sigut la del diàleg. Hem intentat reunir-nos des del primer moment amb la regidora de Cultura i Benestar Animal Il·lma. Sra. Gloria Tello Company i després de molts intents mai ens ha rebut, emplaçant-nos sempre amb una de les seues assessores. Al nostre entendre, la qüestió a tractar és suficientment important perquè ens reba la Sra. Gloria Tello”, explicaven en el comunicat. Tanmateix, des de la societat musical decidiren “presentar dos contenciosos administratius”, encara que fonts municipals ens han assegurat que dels dos, “un no ha sigut admès a tràmit”.

Abans però d’arribar a aquest fet, que com a mesura cautelar “abans que comence el certamen el jutge pot paralitzar-lo”, ens reconeixien fonts municipals, va haver-hi diversos intents de negociació, com afirmaven des de la societat musical, a través de l’FSMCV en la persona del seu president, Pedro Rodríguez.

Pedro Rodríguez, president de l’FSMCV. Foto: laveupv.

L’FSMCV tractà de mitjançar

Continuant amb el comunicat, la Lira Realense diu que “Pedro Rodríguez, va sol·licitar una reunió urgent amb la regidora per a tractar aquest tema i tampoc va ser rebut per ella, sinó per una assessora. Després de la reunió, Rodríguez va atribuir a la falta de diàleg històrica entre les entitats el que es produïsquen problemes com aquest i al menor paper que l’FSMCV ha anat tenint progressivament fins a haver sigut apartada del tot per l’organització”. En aquest sentit, Belloví recorda que “fins al 2013, el president de l’FSMCV ha format part de l’Organització i mai havien protestat per cap d’aquests motius”. I afegeix, en aquest sentit que “igualment, com també recull la Resolució del recurs, “la banda de Real ja ha vingut al certamen amb les mateixes circumstàncies i amb el mateix director, si bé és cert que amb un altre president, però, sí amb el mateix director, i mai havien protestat”.

Per altra banda, Rodríguez “es va mostrar molest que s’haja seleccionat un representant d’algunes de les bandes de la ciutat com a expert sobre bandes de música en el Comitè, en lloc d’un representant de l’FSMCV, única entitat que agrupa el col·lectiu, encara que no li va sorprendre el fet donada la falta de diàleg de l’entitat musical amb l’Ajuntament des de fa quasi una dècada”.

Davant aquests fets, Rodríguez en declaracions a La Veu diu que “demanà entrevista amb l’alcalde Joan Ribó, ja que a la ciutat de València hi ha 34 societats musicals”, però també “demaní cita urgent amb la regidora Tello i ens derivaren a l’assessora”. Posteriorment, afegeix Rodríguez, “els assessors del certamen volgueren entrevistar-se i nosaltres enviàrem els tècnics nostres del certamen, ja que no entrem en aquest afer perquè no estem en la Comissió organitzadora del certamen”.

Argumenta Rodríguez que “li vaig demanar al president de Real que no presentara el recurs, però cada societat és sobirana, i ens indicaren que seguirien endavant i presentarien la demanda”.

Autoritats, guanyadors de la Secció d’Honor del CIBM amb el jurat de 2015. Foto: Eva Ripoll.

El judici tindrà lloc en setembre de 2017, com ens han assegurat diferents fonts, però el jutge abans del certamen “cautelarment pot paralitzar-lo”, encara que Rodríguez creu que “no puguen variar les edicions des del 1988”, tal com apuntava la Lira Realense per unes “irregularitats” des d’aquesta data, perquè segons Rodríguez, “ningú els va impugnar i no crec que estiguen en terminis”.

Canvi del jurat

La Lira Realense concloïa el seu comunicat que “a la meitat d’aquest procés, el Comitè organitzador revocà un membre del tribunal al·legant la filtració del seu nom i posteriorment acabà per revocar la resta del tribunal”, un fet que ens han confirmat des de l’Organització. Afegeix la societat musical, “per què s’ha revocat tot el tribunal? Quantes anomalies més existiran en aquesta edició del certamen? L’entitat, per a preservar els seus drets i davant aquestes irregulars actuacions, ha decidit interposar dos recursos, les conseqüències que d’aquests es puguen derivar, la Lira Realense no desitjaria que succeïren, han sigut motivades per la falta de diàleg del consistori de la ciutat de València”.

De moment, la 130 edició del Certamen de València està a l’espera de la mesura cautelar del jutjat que coneixerem en molts pocs dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa