Diari La Veu del País Valencià
Soler diu que les ajudes de Xarxa Llibres estan exemptes de tributació en l’IRPF

EP / València.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat, aquest dimecres, que, en principi, les ajudes de Xarxa Llibres estan “exemptes de tributació en l’IRPF”, segons es desprèn de la informació facilitada per l’administració estatal al Consell.

Així ho ha assenyalat en les Corts davant la pregunta del diputat de Ciutadans, David de Miguel, sobre les “conseqüències tributàries” d’aquest programa de gratuïtat de llibres de text davant la “inseguretat jurídica” existent entre les famílies respecte a la tributació d’aquestes.

El conseller ha explicat que segons l’article 7.j de la Llei d’impostos de la renda de les persones físiques, que indica que les ajudes per a l’adquisició de llibres de text i material curricular estan emparades per l’exempció de tributació i ha explicat que la Conselleria d’Educació es va dirigir a la d’Hisenda per conèixer les repercussions tributàries.

En tractar-se d’un impost estatal, la Conselleria d’Hisenda va plantejar al gener una consulta a la Direcció de Tributs del Ministeri d’Hisenda com a òrgan competent en consultes tributàries sobre IRPF, que va respondre al maig recordant l’exempció d’aquest tipus d’ajudes a l’adquisició de llibres de text, referint-se al citat punt de la llei.

Per açò, Soler ha indicat que, “en principi, i del sentit que va expressar l’administració estatal”, cal concloure que aquestes ajudes estan exemptes de tributació en l’IRPF.

Condicions per al banc de llibres

Així mateix, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha respost també una pregunta del diputat de Ciutadans, Antonio Subiela, sobre qui donarà el vistiplau als llibres retornats pels pares perquè formen part del banc de llibres, especialment en el primer cicle de Primària i ha qüestionat què passarà si un xiquet no lliura cap llibre “en condicions”.

Sobre aquest tema, ha dit que en l’ordre es regula el funcionament del banc de llibres i ha reiterat que l’objectiu és crear un banc de llibres perquè, en cas contrari, l’ajuda seria “un bo lliure” i ha explicat que, atès que en el primer cicle de Primària s’utilitzen molt els llibres per a lectoescriptures, conscients que la majoria quedarien “inservibles”, sí que es preveu un bo lliure per a aquesta etapa.

En tot cas, ha remarcat que els 100 euros abonats a les famílies no s’hauran de retornar en cap cas i que els altres 100 sí estan condicionats al fet que els llibres estiguen en bon estat, “servibles”. Ha matisat que “tots saben quan es pot utilitzar o no” un llibre i ha indicat que s’ha donat als mestres dues hores setmanals perquè s’encarreguen d’aquest procés, pel que “hi ha temps suficient”.

Així mateix, ha explicat que, quan lliuren els llibres, les famílies han d’emplenar una instància en la web i quan els centres comproven que estan en bon estat ho confirmaran en una pestanya del programa informàtic perquè els municipis alliberen el pagament, evitant així que hagen de fer cap cua.

Marzà ha defensat el programa, encara que ha dit que, “evidentment”, ha de millorar i en açò treballen. A més, ha indicat que l’objectiu és “que ningú més haja de passar vergonya per haver de dir-li al mestre que no pot comprar els llibres al seu fill”.

Comparteix

Icona de pantalla completa