Diari La Veu del País Valencià
Bromera, una ‘iniciativa modesta’, amb ‘moments complicats’, lligada al futur de la literatura
Sixto Ferrero / Alzira

Com han anat aquest 30 anys d’editorial Bromera?

Molt positius, perquè d’una iniciativa modesta i voluntariosa hem pogut crear una empresa cultural solvent i que ha donat molts fruits a la literatura i la cultura del nostre país.

Quin ha estat el pitjor moment?

Moments complicats quan la crisi es va fer sentir en el sector del llibre i això obligà a reduir un poc la plantilla de treballadors, però a poc a poc hem anat reconstruint eixe teixit humà que fa que Bromera siga una empresa modèlica per la gent que està treballant. Ara som més que quan començà.

I el millor?

Quan reps cartes de gratitud de lectors, professors o llibreters, perquè això anima molt a continuar. En eixe moment és quan visualitzes, amb eixes petites mostres d’afecte, que darrere hi ha unes poques o moltes persones que estan gaudint de la faena que fem.

Si hagueres de triar un títol que millor represente la idiosincràsia de Bromera, amb quin et quedaries?

El ventall és variat i no pots comparar una obra divulgativa de Joan Francesc Mira amb una narrativa de Joanjo Garcia, o un poemari de Vicent Andrés Estelles d’un assaig divulgatiu d’aspectes científics. Igualment, em satisfà molt els àlbums de literatura infantil.

Llibres de Bromera a la 51 Fira del Llibre de València.

Com es presenta el futur de l’editorial?

Som un equip motivat i amb ganes, dels qual jo sóc l’avi, amb gent amb ganes que s’esforça, i segur qui si hi ha futur per a la literatura hi haurà per a Bromera.

I per al conjunt del món editorial?

De moment tenim una melodia que sona bé, però, tarden en arribar els resultats o la materialització d’eixes mesures. Això que sona tan bé que sone, però que arribe prompte. Perquè les llibreries i editorials estan en un moment complicat. On, a més a més, els índexs de lectura són baixos.

El Teatre Principal de València preparat per celebrar el concert solidari dels #30anysdebromera.

El programa xarxa llibres té un benefici social, perquè les famílies han d’invertir pocs diners, però realment descansa sobre l’esquena del sector editorial, perquè el reaprofitament dels llibres fa que la producció baixe notablement i això afectarà llibreters, distribuïdors, agents comercials, a la percepció de drets d’autor, i per tant haurem, amb mesures imaginatives, de sortejar-ho.

D’altra banda, les biblioteques públiques estan infradotades, perquè fa anys que no arriben llibres, novetats…

Què celebrem aquesta nit al Teatre Principal de València i què n’esperes?

Celebrar una festa amb alegria. Com tots els aniversaris, hi ha la intenció de celebrar una història, envoltats d’amics, i amb la gratitud cap a tots els qui han fet possible que Bromera haja existit i continue existint.

Comparteix

Icona de pantalla completa