Per Tecnonews / AMIC.

“Digitalització i indústria 4.0 no són reptes de futur, sinó realitats de present a les que cal fer front”. Així ho han afirmat tant la secretària general d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, Begoña Cristeto, com la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, en la segona jornada del Future Industry Congress.

Totes dues han apuntat com les administracions han de ser facilitadores de la competitivitat, l’adaptació i la transformació i han fet referència a les actuacions que s’estan adoptant per acompanyar a l’empresa en el procés de digitalització, com ara eines d’autodiagnòstic en línia per avaluar el nivell de maduresa digital o programes de préstecs per finançar la innovació.

Cristeto ha destacat que la hibridació entre el món físic i el virtual no afecta només el procés productiu sinó també als productes (cada vegada més intel·ligents i funcionalitzats) i els models de negoci. En aquest últim aspecte, ha assenyalat que “totes les empreses han d’analitzar la seva cadena de valor i com aquesta es pot veure afectada des de fora per posar els mecanismes de protecció adequats”. La secretària general d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha apuntat que l’empresa ha de convertir el repte de la indústria 4.0 en una oportunitat, donat el seu pes en l’economia. Representa, ha dit, el 13% del PIB i el 11% de la població ocupada. Posteriorment, ha agregat que “al 2020 hem d’arribar al 20% del PIB i cal pujar aquest tren i ficar-nos de ple en la indústria 4.0”.

Per a la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, “Catalunya mira amb ambició la indústria 4.0 i com exercir el lideratge en aquest àmbit”. Ha assenyalat que, per fer-ho, es compta tant amb condicions favorables de context (un teixit empresarial innovador) com amb la capacitat del sector privat, al qual donarà suport al sector públic. Fent esment a les últimes dades del Baròmetre a la Innovació a Catalunya, Betriu ha destacat que més de la meitat de les empreses de més de 9 treballadors (54%) han innovat en 2015, un percentatge que creix quan s’analitza el sector industrial ( 68%), i que el 57% de les empreses innovadores han exportat el 2015. Amb aquestes dades com a referència, la consellera delegada d’ACCIÓ ha remarcat la importància del binomi innovació-internacionalització per a traccionar la competitivitat de l’empresa. També ha fet esment a la col·laboració publicoprivada com a via per assolir massa i compartir riscos i costos.

En aquest punt ha coincidit també amb la intervenció de Xavier Torra, president de Eurecat, qui s’ha referit a la dimensió de l’empresa com a factor per afrontar les inversions que requereix la indústria 4.0 i al paper que juga Eurecat en l’acompanyament tecnològic per fer enfront de la digitalització i reptes de futur.

La col·laboració publicoprivada ha estat, així mateix, el nucli central de la intervenció de Carl Gislekog, Digital Technology Advisor de l’European Factories of the future Research Association. Gislekog s’ha referit al programa europeu “Factories of the future” com una via per a les empreses per innovar en col·laboració. Per als propers anys, el programa, que compta amb finançament de la Comissió Europea, destinarà recursos als projectes centrats, entre d’altres, en la manufactura basada en materials complexos i multi-components, en els avenços en la fabricació avançada, en la fabricació d’alta precisió, en l’eficiència en materials i recursos i en l’eficiència energètica tant a nivell de maquinària com de fàbrica.

Durant la jornada d’avui han participat també directius amb una àmplia visió internacional, com Eduard Marfà, director de Màrqueting d’EMEA, Lifecycle Collaboration de SIEMENS, qui ha compartit experiències sobre les innovacions intel·ligents; David Palacios, gerent de TECNOCOM, que ha presentat un projecte per a la certificació d’aplicacions mòbils per al cotxe connectat; Alejandro Cadenes, responsable d’Internet of Things industrial de Telefónica, que ha centrat la seva intervenció en la gestió de la mobilitat a la transició cap a la indústria 4.0, o Carlos Gutiérrez, Cognitive iot Consultant d’IBM, que ha exposat les claus per construir una indústria més intel·ligent, interconnectada i cognitiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa