Diari La Veu del País Valencià
L’AVM3j, satisfeta pel dictamen de les Corts

RedactaVeu / València.

L’Associació de Víctimes del Metro del 3 de juliol (AVM3j) ha expressat la seua satisfacció en conèixer que el resultat del dictamen, presentat conjuntament pels grups parlamentaris de Podem, Compromís, Ciutadans i PSPV, de la comissió d’investigació de les Corts sobre l’accident del metro de 2006 -en el qual van morir 43 persones i d’altres 47 van resultar ferides- assenyala que es podria haver evitat i que era predictible. “No pot més que omplir-nos de satisfacció, perquè és el que venim denunciant aquests 10 anys”, han asseverat.

El col·lectiu qualifica de “molt positiu” que siga un “treball conjunt” dels quatre grups, “demostrant així que no és interès partidista, sinó que el que es pretén és realitzar una exhaustiva recerca sobre l’accident, les seues causes i la gestió posterior”.

Afegeixen que el funcionament d’aquesta comissió posa en evidència la del 2006: “75 compareixents, enfront dels 32 del 2006. 69 mesos, 73 jornades de compareixences, enfront dels 4 dies de 2006. Ara s’han escoltat directius de FGV, treballadors, representants sindicals, perits i, per primera vegada en 10 anys, Francisco Camps, Juan Cotino, Víctor Campos i Serafín Castellano. També membres d’aquesta associació han tingut l’oportunitat de parlar”.

A més, l’associació sosté que la tragèdia va ser “predictible perquè els sindicats ho havien denunciat en múltiples ocasions i s’havia demanat que es protegira amb una balisa” i “evitable, perquè amb el sistema ATP, que controla tota la via, mil·límetre a mil·límetre, la velocitat en la corba hauria estat controlada i el sistema hauria frenat el tren”. “Però ni tan sols era necessària aquella inversió, bastava amb programar la balisa ja existent per controlar la velocitat de la corba (estava programada per controlar l’eixida i entrada de l’andana. Res més”, han lamentat.

També detalla el dictamen, segons l’AVMJ, l’incompliment per part de FGV de la Llei de Prevenció Laboral, que diu que és obligació de l’empresari evitar els riscos, tenir en compte l’evolució de la tècnica: “Haurà de preveure les distraccions o imprudències no temeràries que haguera pogut cometre el treballador.”

Respecte de les responsabilitats de gestió, encara que ja no estiguen en els càrrecs que ocupaven en 2006, “és important assenyalar-les. És important transmetre que cada acció té la seua conseqüència. Si els gestors de FGV no van ser capaços de garantir la seguretat en el transport, haurien de deixar seus llocs. I ja que el Govern popular no ho va fer, almenys que quede constància de la seua mala gestió i del fet que les seues decisions van ser les que van permetre a un tren de la Línia 1 de MetroValencia aconseguir el doble de la velocitat permesa. Que posar un senyal a la paret no és una mesura de seguretat efectiva”.

I amb les responsabilitats polítiques, afegeixen, “passa el mateix”. “Els representants del Govern popular no estagueren a l’altura i amb la seua actuació van participar o van permetre la manipulació de la recerca i de les notícies emeses per la RTVV. No van fomentar ni van exigir una recerca de l’accident, ni van qüestionar en cap moment la gestió de FGV. Després del major accident de metro ocorregut a Espanya, van decidir passar pàgina i seguir avant com si res haguera ocorregut”. “Aquesta no és la gestió que s’espera dels representants de tots els valencians i valencianes”, conclouen en un comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa