Diari La Veu del País Valencià
Puig i Ribó calmen les reaccions alarmistes pel Brèxit
RedactaVeu / EP / València
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat, aquest divendres, que el Brèxit influirà “molt” en l’economia valenciana “si no es fan les coses correctament” i ha anunciat que la setmana vinent es reunirà amb els sectors que podrien veure’s afectats per l’eixida del Regne Unit de la UE.
En declaracions als mitjans, Puig ha explicat que aquest mateix matí ha parlat amb el president de la Cambra de Comerç, José Vicente Morata, i que el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha fet el mateix amb el sector turístic. Ha incidit que la regió realitza exportacions al Regne Unit per un import de 2.950 milions d’euros cada any i, per tant, “interessa que la situació es gestione el més adequadament possible”.
Britànics residents
Així mateix, ha recordat que, al País Valencià, hi ha “quasi 100.000 britànics residint” i els ha enviat un missatge “d’afecte, d’amistat i d’estima” per assegurar-los que “no canviarà res, tot el contrari”, perquè “volem estar encara més units a ells per enfortir Europa”.
Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha dirigit també un missatge de “tranquil·litat i confiança” als 1.946 ciutadans britànics que resideixen en la ciutat. El primer edil considera important que “continuen mantenint els seus drets i deures amb normalitat”, ja que són una comunitat “àmplia, important i plenament integrada” a València.
Valoracions
Sobre les conseqüències del Brèxit a escala global, Ximo Puig ha indicat que “és un moment dur que afecta no solament l’economia, sinó un projecte fonamental” de valors europeus que va més enllà del plànol econòmic i que ha fet possible “el millor temps i millor sistema que s’ha conegut en el món” i que “cal preservar”.
A més, el cap del Consell ha lamentat que la decisió que han pres els britànics “suposa intentar trencar açò i donar-li ales a la xenofòbia, al nacionalisme excloent, als radicalismes, als comunismes que estem veient ja aparèixer” amb el “fantasma de la irracionalitat” recorrent Europa.
Respecte a l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea, Ribó també ha manifestat, en un comunicat, que “hui és un dia trist per a la UE, però també suposa l’inici d’un procés de canvi en el seu si”.
A partir d’ara, l’alcalde del cap i casal veu necessari “reforçar les institucions europees i el procés d’integració comunitari dirigit a construir una Europa cada vegada més democràtica i més social, en honor de garantir la convivència”. Així, ha realitzat una crida per “apuntalar els valors del diàleg” entre els 28 i evitar una altra eixida de la UE.

Comparteix

Icona de pantalla completa