Diari La Veu del País Valencià
Medalla d’or de la ciutat de València per a l’AVM3J

RedactaVeu / València.

Els grups municipals de l’Ajuntament de València han aprovat per unanimitat les propostes d’honors i distincions de la ciutat per a enguany segons s’ha fet saber mitjançant un comunicat. En total, s’inicien 12 mocions per reconèixer a diverses persones i col·lectius per les seues trajectòries vinculades al cap i casal.
S’ha aprovat la concessió de la medalla d’or de la ciutat a l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol, a l’Associació Lambda, al Col·legi de Farmacèutics, la Setmana Santa Marinera i la Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Innocents Màrtirs i Desemparats.
A més, també s’ha decidit fer el nomenament de fills i filles predilectes de València, entre els quals trobem el coreògraf Nacho Duato, l’activista ciutadana Sol Romeu, el fotògraf Francesc Jarque i l’economista Antonio Casanova. Així mateix, seran reconeguts, com a fills adoptius de la ciutat, l’oncòloga Anna Maria Lluch i el sacerdot i periodista Emili Marín. Finalment, es concedirà, a títol pòstum, la distinció de regidor honorari a l’advocat Alberto García Esteve.
Emili Marín

Emili Marín.

La regidora de l’àrea de Cultura, Glòria Tello, ha subratllat que “les persones i les institucions que reben aquestes distincions destaquen per la seua important trajectòria professional i vital, de servici al poble valencià, i col·laboren activament en la dignificació de la imatge de la nostra ciutat com un bressol de cooperació, esforç i dedicació encaminats a la millora de la nostra societat”,
AVM3J
L’Associació de Víctimes del Metro del 3 de juliol va ser creada ara fa 10 anys, després d’un dels pitjors accidents de transport ocorreguts mai a la ciutat de València. Hi van perdre la vida 43 persones i unes altres 47 van resultar ferides. Des de l’Ajuntament de València es vol destacar la consciència solidària de l’associació i la seua recerca de justícia malgrat la insensibilitat dels responsables polítics del moment, motiu que l’ha convertida en un referent del moviment ciutadà.
Lambda
També es concedeix la medalla d’or de la ciutat a l’Associació Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals constituït ara fa tres dècades per defensar els drets del col·lectiu LGTB arran de la seua situació de discriminació legal i de marginació social. Realitza, a més, una àmplia tasca de difusió, informació i educació en la societat, alhora que lluita per la completa igualtat social i legal de totes les persones, fomenta la salut, la participació social i la solidaritat i ofereix serveis de suport.
Col·legi de Farmacèutics de València
També s’ha acordat iniciar els tràmits per a la concessió de la medalla d’or de la ciutat al Molt Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València, que enguany celebra el seu 575é aniversari. De fet, és considerat el més antic del món; fins i tot, anterior a alguns gremis i confraries medievals. Fundada el 1441, aquesta institució va rebre, l’any 1983, la Gran Creu de l’Orde Civil de Sanitat com a reconeixement per la seua tasca en les inundacions que afectaren la comarca de la Ribera. Enguany, a més, es compleixen 110 anys des que aquest va ser declarat, pel rei Alfons XIII, una “corporació oficial” i, un segle exacte, des la concessió del títol de Molt Il·lustre per part del mateix rei.
Setmana Santa Marinera
També s’ha aprovat que comecen els tràmits per concedir la medalla d’or de la ciutat a la Setmana Santa Marinera de València, una celebració religiosa i festiva de caràcter singular amb un fort arrelament popular als Poblats Marítims. Pescadors i mariners són els iniciadors de les manifestacions públiques de fe, l’origen de les quals, segons alguns experts, té lloc al segle XV. La celebració, a més, posseeix la distinció de Festa d’Interès Turístic Nacional.
Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu
Una altra medalla d’or de la ciutat es concedirà a la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Innocents Màrtirs i Desemparats. La història d’aquesta organització es remunta al 1413, quan els administradors de l’Hospital dels Innocents n’aprovaren la creació per fomentar la cooperació, l’empara, la protecció i el servici als malalts, així com per ocupar-se de les exèquies dels difunts i atendre les prostitutes, sobretot en casos de malaltia o mort, fins al punt de considerar-les “confraresses”. La institució ha acumulat un ampli arxiu d’obres antigues i manuscrits històrics de gran importància dipositat temporalment a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Fills predilectes
A més a més, la comissió ha acordat el nomenament, com a fills i filles predilectes de la ciutat, del ballarí i coreògraf Nacho Duato (València, 1957), una de les figures de major rellevància internacional en l’àmbit de la dansa contemporània espanyola i la cultura; de Sol Romeu, destacada activista de l’acció veïnal i la participació ciutadana per la millora de la ciutat de València; l’economista Antonio Casanova (València, 1945), president de Casa Caridad des de fa 16 anys; el fotògraf Francesc Jarque (València, 1940), per la seua dedicació contínua a la ciutat, els seus barris, festes i tradicions, tant des de la documentació com des de l’obra artística.
Fills adoptius
La comissió també ha aprovat que s’inicien les actuacions per considerar la doctora Anna Maria Lluch i Emili J. Marín fills adoptius de la ciutat. Anna Lluch (València, 1949) és catedràtica de Medicina a la Universitat de València i cap del Servei d’Hematologia i Oncologia a l’Hospital Clínic. És una de les investigadores en oncologia i especialistes en càncer de mama més reconegudes a tot l’Estat, motiu pel qual és considerada una persona de referència en l’àmbit de la ciència a València.
Per la seua part, el sacerdot Emili J. Marín (Alcoi –l’Alcoià–, 1940) ha compaginat la seua vocació religiosa amb l’interès per la cultura valenciana. Va ser director, durant molts anys, de la revista Saó, capdavantera pel que fa a les publicacions periòdiques en valencià, i ha publicat diverses biografies com les del cardenal Vicente Enrique i Tarancón, el canonge Josep Espasa i el mestre, activista cultural i polític Josep Lluís Bausset.
Alberto García
Per últim, l’acord aconseguit a la comissió impulsa les actuacions per concedir la distinció de regidor honorari, a títol pòstum, per la seua tasca significativa a València durant la transició a la democràcia, a l’advocat Alberto García Esteve, nascut a València l’any 1919. Va ser corresponsal i cronista de la Guerra Civil, va ser un ferm defensor de l’amnistia als presos polítics dins del Col·legi d’Advocats, va fundar el sindicat Comissions Obreres-País Valencià durant la transició i va ser regidor de l’Ajuntament de València i membre del Consell Valencià de Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa