Diari La Veu del País Valencià
Bolbait: ‘Els que no viuen a la muntanya només se’n recorden d’ella quan hi ha incendis’
L. Part / Bolbait

“Els que vivim a la muntanya la tenim molt present, però els que no, se’n recorden d’ella només quan passen aquestes coses –ha dit fent referència a l’incendi declarat a Bolbait recentment i que es va estendre a altres municipis de la Canal de Navarrés i la Ribera−. Als municipis amb poca gent, hi ha pocs vots, però la muntanya no es manté sola i nosaltres no podem viure d’ella”.

En aquests termes s’ha expressat l’alcaldessa socialista de Bolbait, Carolina Mas, a manera de conclusió, en ser preguntada per la Veu sobre la seua valoració dels acords adoptats aquest dimecres en la reunió que han mantingut els primers regidors dels municipis afectats pels recents incendis que han assolat prop de 4.000 hectàrees amb el president Ximo Puig, la consellera Cebrián i els representants de la Diputació de València.

Mas considera “molt encertat” l’acord aconseguit i el fet que primer es valoren els danys i, a partir d’ací, es quantifiquen les ajudes als municipis afectats. “Considere interessant que primer es valoren els danys i després s’actue i s’adapten les mesures en funció d’aquests. En la reunió hi havia molta representació i molt de suport, ara el que cal és que no es quede en simples paraules”, ha demanat l’alcaldessa en declaracions a aquest periòdic.

La màxima representant de l’Ajuntament de Bolbait –terme municipal en el qual es va originar l’incendi que més tard es va propagar fins a Xella, Anna, Estubeny, Sellent, Cotes i Sumacàrcer, entre d’altres– considera, açò sí, que “el que fa falta és que les ajudes siguen ràpides per a poder actuar ràpid”, sobretot, abans de l’arribada de la tardor, ja que “gran part de les zones afectades pel foc són talusos bastant pronunciats i és urgent que no s’erosionen més els sòls” amb l’arribada de les pluges.

Carolina Mas. Foto: Ajuntament de Bolbait.

A més a més, Carolina Mas ha volgut agrair els “nombrosos missatges d’ànim que els han arribat als ajuntaments afectats pels devastadors incendis des de tots els racons”.

Els barrancs i les muntanyes no entenen de termes municipals

Preguntada per l’absència de plans de prevenció i tasques de neteja dels boscos en gran part dels municipis del territori valencià, Mas ha apuntat: “El problema està en el fet que els municipis xicotets com el nostre a penes tenim mitjans ni tan sols per mantenir els nostres camins rurals. Els tallafocs estan en un estat lamentable, amb la presència de pins de més de 10 metres d’altura no es conserven. A més, les zones intermèdies situades entre les explotacions agrícoles i la muntanya cada vegada es van abandonant més, ja que no són rendibles”, ha lamenta Mas, per a qui “els barrancs i les muntanyes no entenen de termes municipals”

Comparteix

Icona de pantalla completa