Diari La Veu del País Valencià
L’estiu del 2016; més càlid, més sec i amb menys pluges
RedactaVeu / València

Aquest estiu, els valencians patirem més calor i suarem més del que solem. Almenys així ho preveu l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha anunciat que aquest estiu del 2016 “serà més càlid i comptarà amb menys pluges del normal” al País Valencià, on l’any hidrològic actual ja registra un 40% menys de precipitacions, de manera que “totes les comarques estan en dèficit pluviomètric”.

Segons ha avançat, aquesta setmana, el delegat territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Jorge Tamayo, l’època estival es mourà en paràmetres “normals”, amb temperatures que “poden estar per damunt del normal o ser normals”. A la costa, la temperatura oscil·larà entre els 28 i els 32 graus, mentre que a l’interior estarà entre els 32 i els 36 graus.

En cas que entre vent de ponent, les temperatures pujarien, però la probabilitat que açò succeïsca aquest estiu és la mateixa que la dels altres, segons Tamayo. És precisament durant aquests dies quan el risc que es propaguen els incendis és major com, de fet, ja va succeir recentment a les comarques centrals. Quant a les pluges, “no se n’esperen generalitzades”, però tampoc es descarta que es puguen registrar tempestes.

Una primavera “lleugerament més freda”, amb un 12% menys de pluges

El balanç de la primavera climàtica de 2016 -de març a maig- ha sigut pluviomètricament “normal” al País Valencià, encara que s’han registrat precipitacions de 114.8 l/m2, un 12% menys de l’habitual. A més, ha sigut “lleugerament més freda” que la mitjana del període de 30 anys, 1981-2010, ja que ha donat un resultat de 13.5ºC de mitjana, una desena inferior a la de la mitjana normal (13.6ºC).

Mentre que, a localitats d’interior, el trimestre ha sigut 0.5ºC més fred, al litoral ha sigut lleugerament més càlid. L’episodi més persistent de temperatures relativament fredes es va registrar entre el 5 i el 24 de març, amb la setmana de Falles al mig. El dia 7 de març va ser el més fred del trimestre, amb temperatures de fins a -9ºC al Racó d’Ademús.

Al contrari de l’ocorregut en 2015 i 2014, durant els quals es van registrar extraordinàries entrades d’aire càlid en plena primavera, enguany “no hi ha hagut un gran colp de calor”.

No obstant això, ja en el mes de juny, l’estabilitat anticiclònica va afavorir l’entrada d’aire càlid del sud en la primera desena del mes i, posteriorment, l’entrada d’aire de ponent dels dies 15 al 18 ha deixat un balanç de temperatures 0.8ºC superior a la mitjana normal en les 3 primeres setmanes de juny, període que ja no entra en el balanç climàtic primaveral.

Any hidrològic amb un 40% menys de pluja

L’actual any hidrològic -de l’1 d’octubre al 21 de juny- és el quart més sec de la sèrie des de 1950 −per darrere del 1994-1995, del 1954-1955 i del 2013-2014− que, amb diferència, va ser el més sec dels últims 67 anys i que encara va tenir un terç menys de precipitacions que el molt sec 2015-2016.

Tots els mesos de l’any hidrològic -excepte novembre, a causa de les pluges acumulades, en unes poques hores, el dia 2 d’aquell mes- han tingut precipitacions per baix de la mitjana. Al desembre i gener, amb prou faenes va ploure i al juny, les precipitacions també estan sent molt escasses.

Així, el dèficit mitjà de precipitacions de l’any hidrològic 2015-2016 al País Valencià és del 40% (250 l/m2 acumulats enguany, enfront de 415 l/m2 que és el normal). Totes les comarques estan en dèficit pluviomètric en els últims 8 mesos i mig. El major dèficit s’observa en les comarques del litoral i sud de la demarcació de València i en les del nord de d’Alacant, mentre que el menor dèficit el trobem en les comarques de l’interior nord de Castelló, amb un dèficit lleugerament inferior al 20%.

Comparteix

Icona de pantalla completa