Diari La Veu del País Valencià
‘Decret d’emergència’ per a les actuacions en els municipis afectats pels incendis
RedactaVeu / Carcaixent

El Govern valencià aprovarà, aquest dijous, dia 23 de juny, un “decret d’emergència” com a “document marc” per “desenvolupar totes les actuacions” que s’hagen de dur a terme, “en funció dels danys que es quantifiquen”, després dels quatre incendis forestals declarats la passada setmana en la demarcació de València i que van cremar prop de 3.800 hectàrees.

Així ho han avançat aquest dimecres el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián, després de la reunió mantinguda a Carcaixent (la Ribera Alta) amb els alcaldes de les localitats afectades pels focs iniciats a aquesta població i a Bolbait, Terrateig i Benifairó de les Valls. En la reunió també han participat el president de la Diputació de València, Jorge Martínez, i el director general de l’Agència de Seguretat i Respostes en Emergències, Josep Ma Àngel, entre altres representants de l’administració.

En la trobada, que ha durat més d’una hora, han estat presents els responsables municipals d’aquestes localitats i de municipis adjacents als quals també va afectar el foc -Simat, Alzira, Xella, Sallent, Anna, Cotes, Estubeny, Sumacàrcer, Sagunt, Lloc Nou de Sant Jeroni i l’entitat local menor la Barraca d’Aigües Vives-.

Puig i Cebrián han explicat que, a partir d’aquest moment, s’obrirà un termini d’un mes −en lloc dels 15 dies previstos inicialment− perquè els ajuntaments de les poblacions prejudicades pel foc puguen realitzar “valoracions tècniques” i aportar les dades sobre “els danys patits” i les seues “necessitats”.

Un moment de la reunió celebrada aquest dimecres a Carcaixent. Foto: GVA.

El president autonòmic ha precisat que, després d’açò, el Consell “articularà un fons de contingència, previst en els pressupostos de la Generalitat, que s’engegarà” per afrontar totes les actuacions. La consellera ha oferit les dades “encara provisionals”, però “quasi definitives”, de la superfície cremada en els incendis: 2.210 hectàrees en el cas de Carcaixent; 1.535,73 en el de Bolbait; 26,15 en el de Benifairó de les Valls, i 13,44 en el de Terrateig.

Ajuda tècnica de la Diputació per quantificar els danys

Per la seua banda, el president de la Diputació de València ha anunciat que, a partir de l’aprovació del decret del Consell, la institució provincial articularà “un equip tècnic” per ajudar a les poblacions afectades en aquesta labor de quantificació d’”els danys patits”. “La Diputació vol estar abans, durant i després per treballar amb la resta d’administració i ajudar a minimitzar el dany”, ha dit Rodríguez, qui ha incidit en el fet que cal apostar per treballar en la “prevenció”.

En aquesta mateixa línia, la consellera d’Agricultura i Medi Ambient ha ressaltat que el “gran desafiament” del seu departament és “enfortir l’actuació en prevenció” perquè “la detecció primerenca és clau per evitar que un xicotet incendi es convertisca en un de gran”.

Taules de concertació per a Carcaixent i Bolbait

La consellera Elena Cebrián ha agregat que, entre les mesures que impulsarà el Consell després d’aquests focs, es contempla la creació de “taules de concertació” per als dos grans incendis, Carcaixent i Bolbait”. Ambdues es convocaran “en breu”, després de comptar amb els primers informes d’avaluació del Centre d’Estudis del Mediterrani, “i en elles es veuran les mesures per actuar en els postincendis”.

A més a més, Cebrián ha subratllat la importància de la conscienciació ciutadana i de la “col·laboració” dels ajuntaments en aspectes com les cremes agrícoles per “incrementar la informació sobre com i quan fer-les” i, fins i tot, per “reduir-les o eliminar-les”.

Elena Cebrián ha manifestat també que “tot el que es faça en gestió sostenible de muntanyes i tota la restauració forestal” ha d’escometre’s “amb el suport tècnic necessari”. Ha insistit en la conveniència de “protegir el que tenim” i “d’implicar tota la societat” en aquesta labor, sobretot, tenint en compte que és “un territori molt vulnerable”.

Ximo Puig: “Que no passe més”

El president de la Generalitat, que ha expressat el seu “pesar i tristesa” per la “pèrdua de patrimoni natural”, ha valorat el “compromís de tots” per “respondre a la catàstrofe provocada per l’ésser humà d’una o una altra manera” i procurar que “no passe més”. “És necessari prevenir perquè guarir sempre és pitjor”, ha afirmat.

Ximo Puig ha instat, a partir de les demandes que li han plantejat els alcaldes aquest dimecres, a “refundar i reformular” les confederacions hidrogràfiques perquè “hi haja més participació d’ajuntaments i administracions autonòmiques” i per autoritzar a aquests ens a activar “procediments per millorar els llits” amb la finalitat de mantenir-los “de forma adequada”.

L’alcalde de Carcaixent, Francesc Salom, que ha parlat en nom dels primers edils, ha subratllat la necessitat d’actuar en la prevenció i d’atendre els sòls afectats per “subjectar-los abans de l’arribada de les pluges intenses de l’estiu i la tardor”, així com la de facilitar “plans d’autoprotecció” a les urbanitzacions de les zones forestals.

Comparteix

Icona de pantalla completa