Diari La Veu del País Valencià
‘Una gestió forestal sostenible hauria minimitzat els efectes de l’onada d’incendis’
Redactaveu / EP / València

El president del Consorci Provincial de Bombers de València, Josep Bort, ha lamentat la “forta onada” d’incendis declarats en municipis del País Valencià durant els últims dies i ha assegurat que “una gestió forestal sostenible hauria minimitzat la superfície afectada” pels focs.

En un comunicat, el també diputat de Medi ambient ha destacat el treball realitzat durant l’últim any pels efectius provincials de bombers dins del “camí cap a una política estratègica de prevenció d’incendis forestals amb mesures i accions concretes”.

En aquest sentit, ha indicat que la Diputació està “donant forma” a la Unitat Tècnica Forestal per a donar resposta a les necessitats dels municipis en matèria d’ordenació de muntanyes municipals, realització dels plans de prevenció, emergència i autoprotecció, amb assistències tècniques i ajudes econòmiques que s’articularan mitjançant convocatòries anuals.

Sobre els incendis que han calcinat més de 4.000 hectàrees a les comarques de la Canal de Navarrés i de la Ribera Alta, d’especial gravetat als municipis de Bolbait i Carcaixent, Bort ha lamentat els “molts anys d’abandó i manca de gestió forestal a les nostres terres”, per la qual cosa considera que “l’existència d’una gestió forestal sostenible no els hauria evitat però sí que hauria minimitzat la superfície afectada”. A més, veu necessària una ordenació forestal “efectiva” que permeta “planificar els usos i la gestió de les nostres muntanyes”, així com una prevenció d’incendis forestals estratègica.

Imatge d’una zona calcinada del terme de Carcaixent.

El president del Consorci ha assenyalat que aquests són els objectius “clars” que s’ha marcat la corporació provincial que, des de l’inici de la passada legislatura, “ha desenvolupat accions concretes”, de les quals ha ressaltat les relacionades amb la planificació dels treballs de prevenció de les brigades i els mecanismes de control i avaluació davant d’un incendi.

“Fins a hui, les brigades actuaven sota criteris polítics”

“Sembla mentida, però mai s’havia fet. Fins a hui, les brigades actuaven bàsicament sota criteris polítics i no atenien cap planificació, no hi havia cap relació entre Imelsa -empresa pública provincial encarregada de les brigades- i l’àrea de Medi ambient de la Diputació”, ha denunciat Bort.

Dos mitjans aèries en l’incendi de Bolbait. Foto: La Veu

En segon lloc, el responsable provincial de Medi ambient ha explicat que el seu departament ha col·laborat amb la Taula de Coordinació de Treballs Forestals, impulsada per la Direcció general de Prevenció d’Incendis Forestals, en la coordinació dels treballs de prevenció entre les brigades de Diputació i les d’emergències coordinades pel Consorci Provincial de Bombers. “Fins ara, la Diputació ha anat per lliure en aquesta matèria i pensem que treballant en un mateix territori podem optimitzar les actuacions si ho fem de forma coordinada”, ha manifestat.

Finalment, Josep Bort ha avançat que la Diputació ha instat l’Associació de Municipis Forestals (AMUFOR) a incloure en ella les tres demarcacions del País Valencià per a “estar en contacte directe” amb les localitats i coordinar accions conjuntes i que, per a açò, l’entitat supramunicipal “està modificant els estatuts” per a encaminar-los a aquesta fi.

Tasques de coordinació

D’altra banda, el president del Consorci ha ressaltat les tasques de coordinació forestal dutes a terme per les diferents brigades que, des del passat mes d’octubre, s’han preparat per a actuar davant incendis amb iniciatives com la instal·lació de faixes auxiliars de defensa a les urbanitzacions properes a les masses boscoses, les cremes preventives o el manteniment dels dipòsits d’aigua en tota la localitat, entre unes altres.

Com a objectius finals de la Diputació, en aquest camp, Bort ha apuntat la creació d’una Comissió de Treball de Municipis Forestals dins de la Xarxa de Municipis Valencià Cap a la Sostenibilitat, que es presentarà en la pròxima Assemblea General de la Xarxa, a més del fet “redirigir” els objectius de la Càtedra de Municipis Sostenibles de la Universitat Politècnica de València (UPV) cap a la gestió forestal.

Comparteix

Icona de pantalla completa