Diari La Veu del País Valencià
Puig i Díaz defensen la urgència d’executar el Corredor Mediterrani després del 26J
RedactaVeu / Almeria

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, han coincidit, aquest dilluns, en destacar que després de les eleccions del pròxim diumenge serà “prioritari” i “urgent” abordar la inversió i execució del Corredor Mediterrani i la reforma del finançament autonòmic.

Ximo Puig ha qualificat d’“absolutament vergonyós” que les autonomies de l’arc mediterrani hagen de seguir reivindicant el Corredor Mediterrani com una exigència “quan deuria estar perfectament assumida pel Govern central”. El president de l’executiu valencià ha recordat que per aquest arc passen el 52% de les exportacions nacionals, “amb la pèrdua d’oportunitats i d’ocupació que implica l’abandó total al qual l’ha sotmès el PP”. També ha apuntat que és una “desgràcia” que es trobe major receptivitat a Brussel·les que a Madrid respecte d’aquesta qüestió. “Hem d’aconseguir que el Corredor Mediterrani arribe fins a Algesires, ja que és el més eficaç per millorar la competitivitat i productivitat de les nostres empreses”, ha assegurat.

Pel que fa a la part andalusa del Corredor, la presidenta de la Junta ha explicat també, davant els empresaris, que el 91,5% de l’executat correspon al govern socialista, entre 2004 i 2011, mentre que “l’únic tram” d’Almeria per al qual ha posat pressupost el Ministeri de Foment és el comprès entre Pulpí i Cuevas Almanzora i “ni tan sols s’ha iniciat la seua execució”, ha lamentat.

Infrafinançament autonòmic

Quan al finançament autonòmic, Puig ha apuntat que “si amb l’actual model hi ha unes comunitats clarament perjudicades, eixes són Andalusia i la Comunitat Valenciana. La primera, fins i tot, més per la seua dimensió i la segona, per un infrafinançament històric” La presidenta andalusa, per la seua banda, ha recordat que, en quatre anys, la regió ha deixat de rebre més de 4.100 milions d’euros “solament per l’aplicació del sistema”, al mateix temps que, per acollir-se al FLA ha hagut de pagar 1.500 milions.

Per tot açò, Ximo Puig ha insistit que “la Comunitat ha de ser una aliada d’Andalusia per aconseguir que entre tots puguem donar-li l’espenta definitiva” al Corredor Mediterrani i ha remarcat que “el que hem d’aconseguir és un nou govern que siga sensible” a aquesta infraestructura, al temps que ha posat l’accent, durant la seua compareixença conjunta a Almeria amb Susana Díaz, en el fet que “el nou govern ha d’entendre com una cosa fonamental que no es pot redistribuir la riquesa si no es creix”.

Comparteix

Icona de pantalla completa