Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament d’Alacant abraça la gran festa de la II Diada Muixeranguera

RedactaVeu / NS / Alacant.

Ahir, diumenge, al migdia, Alacant va tornar a tocar el cel amb la II Diada Muixeranguera. La jove Muixeranga d’Alacant –que encara no arriba als dos anys de vida- va acollir per segona vegada una jornada que està ací per quedar-se, plena de colors, germanor i figures.

Alacant va rebre amb ambient festiu les 650 persones que van arribar de tot el País Valencià per participar en les Fogueres Culturals amb què l’Ajuntament d’Alacant ha volgut completar enguany les festes de la ciutat.

Tretze colles muixerangueres van actuar a la plaça dels Estels just abans de la segona ‘mascletà’ de concurs (la sisena si comptem també les quatre fora de concurs que s’han anat disparat des del primer cap de setmana de juny) i van deixar bocabadats els alacantins i visitants que s’hi trobaven. Van arribar, per l’avinguda d’Alfons X el Savi, en una desfilada de colors des del punt de trobada, arreplegant pel camí els curiosos que es deixaven emportar per la música dels tabals i les dolçaines.

Muixeranga d’Alacant.

Daniel Simon, regidor de Cultura d’Alacant, es mostrava orgullós de la Diada. “Ens hem acostumat a veure la Muixeranga a l’aniversari del Lucentum, a un aplec de colles dolçaineres, als Moros i Cristians, a la presentació de les Fogueres Especials… Són part del nostre paisatge i la prova és que fem institucional la Diada de Muixerangues. Va començar l’any passat i, enguany, tant la Comissió Gestora com l’Ajuntament ho han volgut reconèixer donant-li suport. És part del programa de Fogueres Culturals de l’Ajuntament i la Comissió Gestora. Unim la tradició de la ‘mascletà’ i la tradició de les muixerangues i ens sembla molt positiu a tots”, explicà el regidor.

La Diada va transcórrer amb perfecció: totes les figures es van aixecar sense incidents, entre crits i aplaudiments del públic assistent. “Ja era hora que la nostra cultura es visqués a Alacant”, deia una senyora a la seua veïna en una de les moltes converses que s’escoltaven entre persones desconegudes entre si i on els més coneixedors del que s’estava vivint informaven els novells. La Nova Muixeranga d’Algemesí, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga València, els Negrets de l’Alcúdia, Conlloga Muixeranga de Castelló de la Plana, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga de Xàtiva la Socarra, la Torrentina, la Muixeranga de Sueca, així com la Muixeranga de Carlet, la Muixeranga de Pego i la Muixeranga d’Alacant, amb la Colla Dolçainera el Cocó, van ser les protagonistes de la jornada.

Nova Muixeranga d’Algemesí.

L’’Aixecà’, la Torreta, el Castell de 4 i els Pilars de Comiat van ser les figures que va mostrar la Muixeranga d’Alacant. David Belda, responsable de l’Àrea de Comunicació de la colla, es mostrava molt satisfet del resultat: “hem portat tres figures noves a la plaça i les tres han eixit molt bé”. Per la seua banda, Cecilia Molina, mestra de la Muixeranga, va valorar la seua actuació amb “un 9’8, i l’any que ve, més i millor”.

Una de les colles més destacades del País Valencià, la Nova Muixeranga d’Algemesí, va aixecar gran expectació entre el públic amb les seues figures. Igual que la Muixeranga d’Alacant, que va ser també protagonista amb actuacions en solitari que van sorprendre xiquets i grans. El seu submestre, Joan Nacher, va valorar també la importància de la Diada: “Aquest any, que també hem estat a Castelló, Valencia i ara a Alacant, marca un abans i un després. L’organització per part de la Muixeranga d’Alacant està sent molt bona”. Preguntat pel debat obert sobre la consideració de La Muixeranga com a himne del País Valencià, es va mostrar rotund: “Jo sóc d’Algemesí. La Muixeranga està íntimament vinculada al poble, a la festa de la Mare de Déu de la Salut, que és ja Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A mi, personalment, no m’agradaria com a himne del País”.

Acabada la Diada, els colors de les camises es van diluir entre els assistents a la ‘Mascletà’, deixant un bell record a les retines dels alacantins i dels visitants. Enguany sí van tenir un lloc, cedit per l’Ajuntament, per reunir-se després de l’actuació, descansar i celebrar el gran èxit. Ara ja només ens toca esperar la tercera.

Comparteix

Icona de pantalla completa