Diari La Veu del País Valencià
‘Rus comptabilitzà rebuts d’empreses insolvents, vehicles fora d’ús o ciutadans morts’
RedactaVeu / Xàtiva
El consistori xativí ha iniciat el procediment per regularitzar la ingent quantitat de rebuts impagats heretats de la corporació anterior. En concret, l’actual equip de govern va comptabilitzar 12’7 milions d’euros en rebuts pendents, la majoria procedents del període 2005-2010, l’època en què el pressupost municipal es va disparar i es van preveure uns ingressos que mai s’han produït. De fet, aquesta acumulació de rebuts pendents es genera per una previsió excessiva en els ingressos.
El procés ha començat amb l’anul·lació d’1’3 milions d’euros de rebuts de l’impost de circulació de vehicles; 714.000 € de rebuts prescrits entre l’any 2006 i 2012 i, 491.000 € de rebuts fallits entre 2013 i 2016. En total, van a anul·lar-se prop de 12.000 rebuts.
A causa de l’emissió d’uns rebuts que mai es cobraran, l’Ajuntament, a curt termini, disposa d’uns ingressos “ficticis” que acaben generant un deute comercial i, finalment, la necessitat de recórrer a préstecs bancaris per cobrir les factures que s’han gastat sense haver-se realitzat els ingressos previstos.
Per al regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, “en aquesta emissió irresponsable de rebuts està l’origen d’una part del deute municipal. Durant anys, Alfonso Rus va comptabilitzar rebuts d’empreses insolvents, de vehicles fora d’ús o de ciutadans morts. Això li permetia computar una quantitat molt superior a la finalment ingressada i es generava, així, una manca de liquiditat que ara estem pagant a través dels préstecs del Pla Montoro.”
Depuració de rebuts impagats
Segons explica el regidor, l’actual corporació està treballant per depurar l’estoc de rebuts impagats. Això pot suposar l’anul·lació d’entre 4 i 5 milions d’euros en rebuts pendents, declarats ja com a incobrables en el procediment d’exercicis com 2004 ó 2005. A més, hi ha una quantitat d’empreses i particulars desapareguts, entre mercantils que ja no funcionen, ciutadans estrangers que han tornat als seus països d’origen o nacionals morts.
Un cop depurada la base de dades, Reig vol concentrar els esforços de recaptació entre els deutors efectius. “L’objectiu –segons manifesta el regidor d’Hisenda– és que tots paguen perquè tots puguem pagar menys. Una gestió adequada s’ha de basar en dades reals i no en falses expectatives”. Recorda Reig que, al seu dia, l’oposició demanava a Rus responsabilitat, ja que “no deixava un deute cobrable, sinó milions d’euros en cromos del Coyote”.

Comparteix

Icona de pantalla completa