Diari La Veu del País Valencià
Polèmica en la Banda Municipal de Castelló: ‘La plaça de director no és prioritària’

Sixto Ferrero

/ Castelló de la Plana.

El passat 2 de juny de 2015, ara fa poc més d’un any, tant el BOP com el DOGV publicaven les ‘Bases específiques rectores del procés per a la provisió de la plaça de director de la banda de música de l’Ajuntament de Castelló’. Aquestes bases recullen com serà el procés selectiu, sota la fórmula del concurs-oposició per seleccionar un director de manera definitiva mitjançant “la promoció interna”, ja que aleshores aquesta plaça era “vacant en la plantilla de funcionaris de l’Ajuntament”. Les bases foren aprovades per l’equip de govern de l’anterior legislatura, abans que es dugueren a terme les eleccions autonòmiques i locals que acabaren per desbancar el PP del poder de la capital de la Plana Alta.

La Banda Municipal de Castelló no ha deixat d’actuar per aquest afer selectiu i burocràtic, sinó que el subdirector, José Vicente Ramón Segarra, assumeix com a “interí” la plaça de director. El mateix dia que es publicaven les susdites bases, el Periódico Mediterráneo titulava: “Via lliure per ‘blindar’ José Vicente Ramón”. En el cos de la notícia es recollien unes declaracions de l’actual director de la Banda Municipal reconeixent que aquestes bases són “un formulisme”, mentre que és el diari qui dóna a entendre que “la seua direcció al capdavant de la banda”, afegeix Ramón Segarra, “puga ser definitiu”. A això, cal afegir que les bases especifiquen que el concurs-oposició serà per “promoció interna”, és a dir, que només els qui formen part hi poden aspirar.

Fons properes a la Banda Municipal afirmaven a aquest diari digital que “la situació i la inexistència de notícies” sobre el procés que anunciaven les bases, així com el fet que José Vicente Ramón Segarra “continue al capdavant de la banda de forma interina”, fan que “existisca un ambient d’incertesa i malestar en el dia a dia dels seus components”. En un altre sentit, les mateixes fonts advertien que fins i tot Ramón Segarra “ha obert expedients a músics que s’han mostrat disconformes”, i que aquests expedients van ser “revocats per l’ajuntament”.

José Vicente Ramón Segarra, director de la BMC amb Verònica Ruiz, regidora de Cultura de Castelló de la Plana.

Fet i fet, un any després d’aquelles Bases i amb un canvi de progrés en el govern del consistori, la convocatòria del concurs-oposició “no s’ha arribat a fer mai”, explica Verònica Ruíz, la regidora de Cultura i qui té les competències sobre la Banda Municipal de Castelló, ja que “segons la Llei de racionalització de l’administració local com la llei d’acompanyament de pressuposts”, tot aquell articulat reconegut amb el sobrenom de Llei Montoro, “no podem traure places noves des de l’ajuntament”. És més, afegeixen des de l’administració local, “mai es va fer el procés selectiu ni es farà, perquè el Ministeri no ho permet”, i aleshores el que cal “és un canvi en el govern espanyol que ho permeta, o un canvi en la llei”.

No obstant això, hem volgut saber sobre allò que especifiquen les bases pel que fa al “procés intern”, així com les declaracions de l’actual director que apunten a un suposat “formulisme” en el procés, a les quals la regidora “no té res a dir”, encara que en són sabedors d’aquestes. Així, traslladàvem si davant un possible canvi de govern espanyol o derogació de la Llei Montoro, l’ajuntament contempla la possibilitat que el procés canvie a ser d’accés lliure, una opció que ara per ara “no s’han plantejat perquè seria fer feina debades”, ja que la realitat actual “no permet traure totes les places”. Igualment, tampoc es volen pronunciar al respecte d’un possible canvi de les Bases. Amb tot, afegeixen: “Traurem places necessàries perquè l’ajuntament puga seguir funcionant, i aquesta”, la de director de la banda ara per ara, “no és prioritària”.

Per altra banda, fonts properes a la Banda Municipal ens advertien que diferents músics de la banda es trobaven amb “expedients oberts”, suposadament “duts a terme pel director per mostrar-se crítics per les Bases i per les direccions artístiques”. Des de l’Ajuntament afirmen que “quan vam arribar l’actual equip de govern hi havia dos expedients oberts, no sabem si els músics són o no del sector crític”, ara bé, conclouen “no va passar res, els músics continuen en la banda”. A hores d’ara, José Vicente Ramón no ha fet declaracions a aquest diari al respecte de cap tema.

Comparteix

Icona de pantalla completa