Diari La Veu del País Valencià
La PxL es queixa a Antena 3 per una notícia ‘malintencionada’ sobre l’ús del valencià
L. Part / València

L’artificial polèmica generada a partir d’una notícia d’Antena 3 sobre la retolació exclusiva en valencià d’algunes senyals de trànsit al centre de València i en la qual es va manipular la informació en fer passar una periodista valencianoparlant per una transeünt que desconeixia l’ús del valencià, continua provocant reaccions.

En aquest cas, ha sigut la Plataforma per la Llengua al País Valencià qui, mitjançant el seu portaveu al País Valencià, Manuel Carceller, ha manifestat que “tergiversar una informació i emetre-la de forma malintencionada també és una forma de censura i qüestiona els fonaments del periodisme i la deontologia de la cadena”.

Queixa a l’Oficina de l’Espectador d’Antena 3

Segons Carceller, al programa Antena 3 Noticias, “s’ha presentat una informació manipulada i tendenciosa sobre un fet que és un pur acte de normalitat lingüística en l’ús del valencià”. Per aquesta raó, des de la Plataforma per la Llengua s’ha fet arribar una queixa a l’Oficina de l’espectador d’Antena 3.

El portaveu de l’ONG del català al País Valencià recorda que, “des del 1983, el valencià és la llengua oficial per a l’Administració pública, l’Administració local i de les altres corporacions i institucions públiques”. Segons Manuel Carceller, “durant els vint anys de govern del PP a l’Ajuntament de València, l’executiu espanyol ha amagat els flagrants incompliments de l’ús del valencià per part de l’Administració. En canvi, ara, reacciona contra el valencià, quan es vol avançar cap a un ús oficial, legal i necessari de la llengua pròpia en la societat”.

Segons recorda PxL, el programa informatiu Antena 3 Noticias del passat 4 de juny va emetre una informació “sobre el que consideren una “polèmica”, perquè la senyalització estiga en valencià a València, és a dir, en la llengua pròpia del País Valencià”.

En la mateixa informació s’hi va inserir un tall de veu d’una periodista valencianoparlant, Laura Herreras, que, en castellà, va dir que “no em queda clar si puc passar amb el cotxe” davant de tres senyals de trànsit amb els signes de la circulació i paraules escrites només en valencià instal·lats al carrer Maria Cristina, a prop del Mercat Central de València.

Cal recordar que la “polèmica” dels senyals en valencià va generar, en un primer estadi, la reacció del delegat del Govern en funcions al PV, Juan Carlos Moragues, qui va enviar un requeriment a l’Ajuntament de València perquè retolara els senyals de trànsit també en castellà i “en cap cas únicament en valencià”. Al poc, Antena 3 Noticias va “informar” que la mesura “podria provocar accidents de trànsit” i, finalment, va eixir a la llum la manipulació d’un dels testimonis d’aquesta informació, la qual va originar una onada de crítiques i burles entre els usuaris d’Internet.

Comparteix

Icona de pantalla completa