Diari La Veu del País Valencià
L’Hospital de Castelló destapa 25 milions d’euros d’empreses de Gürtel

Europa Press / Castelló de la Plana.

El gerent de l’Hospital Provincial de Castelló ha denunciat, aquest dimecres, davant la Fiscalia Anticorrupció, que hi ha un total de 4.713 factures “irregulars” per valor de 25 milions d’euros de l’empresa Piaf, investigada en el cas Gürtel per presumptament finançar il·legalment el Partit Popular, i amb Telecso, propietat d’un fill de la primera mercantil, perquè determine si va haver-hi delicte en aquestes contractacions realitzades entre els anys 2006 i 2015.

Així ho ha assenyalat, aquest dimecres, en roda de premsa, la consellera de Sanitat, Carmen Montón, qui ha assenyalat que es tracta de factures del servei de manteniment i reparació per un import superior al fixat en l’expedient de contractació o que, directament, no compten amb un expedient, per la qual cosa es presumeix que es van abonar per treballs no realitzats. A més, no ha descartat que es troben més factures irregulars d’èpoques anteriors.

Montón ha explicat que aquestes factures evidencien “una clara transgressió del procediment de contractació pública i de la Llei d’Hisenda Pública, per la qual cosa es demana a Fiscalia que les investigue per si es detecta la comissió de delictes”.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que les sospites van sorgir quan els tècnics de la Conselleria van analitzar els comptes de 2014 per a la seua aprovació i van començar a “estirar del fil” fins desemmascarar “aquesta madeixa de 25 milions” d’euros.

En concret, es tracta de factures a Piaf per 12 milions -i, per tant, superiors a la quantitat que figura en els expedients- i d’altres, també de 12 milions, en les quals, directament, “no hi ha expedients de contractació”. Estem parlant de factures de 5,5 (Piaf) i de 6,5 milions d’euros (Telecso).

Piaf és propietat d’Alejandro Pons, que ha aconseguit un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció en el qual reconeix que va pagar més de 31.000 euros al Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) per finançar les seues campanyes electorals. L’empresa va deixar la seua activitat quan va començar a ser investigada i llavors es va constituir Telecso, propietat del seu fill.

En l’actualitat, està vigent un contracte amb Telecso de 2015, per unes obres de reforma i trasllat de la unitat d’extracció, per valor de 28.000 euros i un altre de 2012, que acaba en dos mesos i no renovarà, d’obres de manteniment. A més, ha recordat que aquestes empreses estan sent investigades pels seus treballs en els ajuntaments de Castelló i Vila-real.

Montón no ha volgut dir si té la sensació que es tractava d’una trama organitzada per finançar de formar irregular el PP, però ha assenyalat que davant la “sospita” d’irregularitats s’ha traslladat el cas a Fiscalia. A més, ha apuntat que la revisió d’aquestes factures s’ha realitzat en un temps “rècord” i s’han detingut, de moment, en 2006, per la qual cosa no descarta que hi haja més d’èpoques anteriors.

Sense control

Sobre aquest tema, ha apuntat que fins a hui “no hi havia cap tipus de control” perquè el Consorci entre el Govern valencià i la Diputació “eludia” les revisions de la Intervenció de la Conselleria i de la Generalitat, que no permeten signar “cap contracte ni cap inversió si no és conformement al pressupost i sense expedients”.

De la mateixa manera, la Diputació “també eludia aqueix control i quedava tot en mans de la presidència i de la vicepresidència” del Consorci, que recauen, respectivament, en el conseller de Sanitat i en el president de la Diputació.

Així, les factures investigades corresponen als mandats de Vicente Rambla, Rafael Blasco, Manuel Cervera i Luis Rosat, però també van continuar amb Manuel Llombart, “l’únic que fins ara no estava imputat” en causes judicials. De la mateixa manera, en aquestes dates estava al capdavant de la institució provincial Carlos Fabra i, posteriorment, l’actual president, Javier Moliner.

En eixe sentit, el gerent de l’Hospital Provincial de Castelló ha comminat Moliner al fet que investigue també els comptes de la Fundació Hospital Provincial que presideix, “si no té res que ocultar”. “No anem a consentir més irregularitats perquè la sanitat pública valenciana no és un negoci de ningú malgrat les retallades i la corrupció en la qual la va deixar el PP”, ha recalcat.

Comparteix

Icona de pantalla completa