Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià s’endú sis banderes negres d’Ecologistes en Acció

RedactaVeu / EP / Madrid.

Andalusia, Galícia, Catalunya i el País Valencià són les comunitats del litoral que encapçalen el rànquing de ‘Banderes Negres 2016‘ que, cada any, realitza Ecologistes en Acció per a denunciar les zones de bany amb pitjor estat ambiental, així com les actuacions irresponsables de les administracions que han posat en perill el litoral o que l’han destruït.
L’ONG ha denunciat les “barbàries comeses” en el litoral i s’oposa a la imatge “poc realista” de la sostenibilitat dels ecosistemes costaners, que concedeixen les ‘banderes blaves’ i que, en la seua opinió “res tenen a veure amb un bon estat ambiental” de les platges.
A més, ha recordat el recent informe, del 25 de maig, de l’Agència Europea del Medi Ambient, sobre la qualitat de les aigües de bany, que alertava de la mala situació de 58 platges i rius nacionals i que situava l’Estat espanyol com el tercer país de la Unió Europea amb més zones no aptes per al bany per darrere d’Itàlia i França, al mateix temps que recomanava el tancament de 34 zones de bany, sobretot a Galícia que, per contra, és la comunitat autònoma que més banderes blaves ostenta.
L’organització ha presentat, aquest dimarts, en roda de premsa, l’informe ‘Banderes Negres 2016’, que destaca el mal estat de 10 platges d’Andalusia, sis a Galícia i al País Valencià, respectivament, i cinc a Catalunya.
Les banderes negres per contaminació al País Valencià es troben al Port d’Alacant i els abocaments il·legals generalitzats, a la província de València i a la platja d’Aiguadoliva-Surrach, a Benicarló (Baix Maestrat). Per mala gestió, figuren el pla de conca del Xúquer, el Port de València i la platja nord de Peníscola (Baix Maestrat).
En concret, de les 47 platges amb bandera negra, 23 han aconseguit la ‘distinció’ per contaminació i la resta, per mala gestió. “És la punta de l’iceberg”, denuncia l’informe. L’organització subratlla que es podien haver esmentat “molts més casos”, però, la idea era homogeneïtzar dos problemes recurrents que estan vigents al llarg de tot el litoral espanyol.
En aquest context, l’ONG proposa a les administracions que apliquen mesures de protecció de la costa com, per exemple, reemplaçar el turisme massiu i les energies contaminants per processos sostenibles i integrats en la dinàmica dels processos naturals.

Comparteix

Icona de pantalla completa