Diari La Veu del País Valencià
‘Apagada informativa’ i ‘distorsió de la realitat’ per part de C9 en l’accident de metro
EP / València
Els membres de la Unió de Periodistes Valencians Sergi Pitarch i Elena Cívico han denunciat, aquest dilluns, l’”apagada informativa” de Canal 9 sobre l’accident del metro de 2006, en el qual van morir 43 persones i d’altres 47 hi van resultar ferides. També han criticat “falta de rigor” i “distorsió de la realitat” en Televisió Valenciana.
El president de la Unió de Periodistes, Sergi Pitarch, així com Elena Cívico, que també forma part d’aquesta associació, han comparegut, aquest dilluns, en la comissió de recerca de les Corts sobre l’accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006.
Durant les seues intervencions, han explicat l’informe elaborat per Gonzalo Gayo i Cristina Valero, de la Unió de Periodistes Valencians, sobre el tractament informatiu que Canal 9 i Punt 2 van fer sobre l’accident del metro.
Pitarch, qui ha destacat que l’informe “no va en contra de ningú”, ha explicat que van intentar elaborar un document “científic” comparant la informació que va emetre Canal 9 sobre l’accident amb la d’altres mitjans com Telecinco, Levante, Las Provincias, El Mundo i El País.
Així mateix, ha manifestat que l’informe analitza “el que va veure la ciutadania” i ha destacat que va haver-hi “un intent d’amagar la realitat i tergiversar-la”. “Des de la televisió publica, no es va informar amb rigor. Ha utilitzat els mínims paràmetres de pluralitat informativa”, ha subratllat.
En aquesta línia, Elena Cívico, que ha coordinat l’estudi, ha destacat que, després del treball realitzat, han conclòs que en la Televisió Valenciana va haver-hi una “distorsió de la realitat” i “no s’hi van aplicar els criteris periodístics”.
En aquest sentit, ha assenyalat que va haver-hi “falta de pluralitat de veus” i “silenciament de les veus critiques amb la postura oficial” i, en aquest sentit, ha indicat que l’”absència més clamorosa” és la de l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol. De la mateixa manera, ha indicat que “informacions periodísticament importants s’han presentat com a fets menors en la jerarquia de l’escaleta d’informatius”.
12 dies sense cap informació sobre l’accident
Com a exemples cridaners, Pitarch ha destacat que des del 15 de juliol de 2006 –“12 dies després de l’accident més important de la història d’aquesta comunitat”– i fins al dia 26, “no hi ha cap informació sobre l’accident ni en Canal 9 ni en Punt Dos”, com tampoc no va haver-hi del 12 agost al 13 de setembre del mateix any.
També ha destacat que al programa ‘Dossiers’, que es va emetre el desembre de 2006 amb els fets més importants de tot l’any, “la visita del Papa va tenir nou minuts”, enfront d’un que es va concedir a la informació sobre l’accident del metro.
De la mateixa manera, Elena Cívico ha dit que el 28 de juliol de 2006 –el segon dia de la primera comissió de recerca que es va celebrar a les Corts sobre el sinistre– no es destaca, en el sumari dels informatius, res sobre aquesta comissió i es va donar “preferència a altres notícies com ara al fet que la qualitat del ciment baixa a l’estiu”.

Elena Cívico i Sergi Pitarch. Foto: Corts Valencianes.

Connexió telefònica
La diputada de Compromís Isaura Navarro els ha preguntat si consideren normal que la informació sobre l’accident es donara mitjançant connexió telefònica. Pitarch ha destacat que “una connexió telefònica pot ser normal per a un terratrèmol a Haití”, però no en el cas d’un accident a València, perquè “els recursos de Televisió Valenciana quintuplicaven o multiplicaven per sis els de qualsevol mitjà de la ciutat”.
A més, ha assenyalat que València estava “tota cablejada per la imminent visita del Papa”, per la qual cosa “era estrany que a la televisió publica li poguera enxampar desprevinguda un accident d’aquest tipus”.
Durant la seua intervenció, Pitarch ha explicat que, a partir de 2013, “comencen a fer-se les coses mitjanament bé periodísticament parlant”, la qual cosa ha atribuït al canvi en la direcció general i a l’arribada de Rosa Vidal, i així, ha manifestat que van començar a apareixen les concentracions dels familiars de les víctimes a la plaça de la Verge.
“Versió oficial”
No obstant això, ha ressaltat que, “durant molts anys, les coses es van fer malament”. En opinió de Sergi Pitarch, “qualsevol persona que solament s’haguera informat de l’accident del metro pels mitjans de comunicació públics valencians, només hauria pogut disposar d’una visió que coincidia amb la versió oficial o institucional”.
Al seu judici, en Canal 9 “no s’ha treballat de la manera diligent amb la qual un periodista ha de treballar” i també ha criticat la “falta d’interès” de la televisió publica per entrevistar a la llavors presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro, Beatriz Garrote.

Comparteix

Icona de pantalla completa