Diari La Veu del País Valencià
Enquesta 26J: Les forces de l’esquerra s’imposen a les de centredreta
RedactaVeu / València

Si en les eleccions del 20D, PP i C’s avantatjaven les forces d’esquerra (PSOE, Podemos i IU) en dos escons (163 a 161), ara ocorreria el contrari segons l‘enquesta electoral de GAD3 per a La Vanguardia realitzada entre els dies 3 i 6 de juny.

L’estudi electoral fet públic aquest diumenge pel rotatiu manté el PP com a guanyador en els comicis del pròxim 26J amb una lleugera millora en el seu percentatge de vot (del 28,7% al 29,8%), la qual cosa li permetria mantenir els escons del 20D o, com a mínim, reduir l’impacte multiplicador en el repartiment de diputats provocat pel pacte entre Podem i IU.

Mentre que el PP obtindria entre 119 i 122 diputats (enfront dels 123 el passat 20 de desembre), la formació que lidera Pablo Iglesias aconseguiria, segons l’estudi electoral, entre 14 i 16 escons més dels aconseguits per Podemos i IU per separat fa sis mesos i passaria de 71 a 87 escons.

Unidos Podemos i PSOE sumen una forquilla d’entre 165 i 169 diputats, enfront d’un màxim de 163 del centredreta (que fins i tot podrien reduir-se a 159). No obstant açò, aquesta correlació presenta un matís decisiu: l’avantatge d’Unidos Podemos sobre el PSOE –clara en paperetes, però molt estreta en escons– podria dificultar un enteniment de les esquerres que ja es va revelar impossible durant la fallida investidura de Sánchez, amb l’afegit que una reedició del pacte entre PSOE i C’s podria no sumar ara més diputats que el PP.

El principal afectat per la irrupció d’Unidos Podemos en el mercat electoral és el PSOE malgrat que el partit de Pedro Sánchez manté quasi intacte el seu resultat del desembre passat i només perdria sis dècimes en percentatge de vot. Així i tot, la factura del nou mapa electoral pot elevar-se fins a deu escons per al PSOE (que cauria de 90 a 80). En canvi, Ciudadanos guanyaria un punt en quota electoral, fet que permetria a Albert Rivera conservar els 40 diputats actuals o, fins i tot, sumar-ne un més.

Aquestes estimacions s’assenten en unes fidelitats de vot que s’acosten al 90% entre els qui van donar suport al PP el 20D, freguen el 80% entre els votants de Podemos (encara que només suposen el 65% entre els de IU) i cauen per sota del 70% entre els electors del PSOE o de C’s (el nivell d’indecisos dels quals s’aproxima al 10%).

Comparteix

Icona de pantalla completa