L’Ajuntament de València ‘no ha donat cap ordre de no tocar' l’himne espanyol

Las Províncias publicava la notícia que ‘El tripartit dóna l’ordre de no tocar l’himne nacional’ a les festes de les pedanies
10 juny 2016 01:00h

Sixto Ferrero / València.

Seguint la seua línia editorial i aprofitant el temps electoral, el diari conservador del cap i casal tira pel dret cada vegada que apareixen certs elements com ara: la llengua, els bous i les tradicions, les banderes o els himnes. Hui publicava en la seua edició en paper i digital que “el tripartit dóna l’ordre a les bandes de no tocar l’himne nacional en les festes”.

Fa uns mesos, ja ens vam fer ressò que l’FSMCV havia demanat instruccions als polítics perquè els deixaren clara la postura sobre la interpretació o no de l’Himne espanyol. L’ens federatiu va traslladar a les societats musicals que la normativa al respecte de la interpretació de la marxa queda clara en el BOE. Mai no diu que en actes religiosos s’ha de tocar l’Himne espanyol. Si fins ara segueix interpretant-se, en algunes ocasions, per part de les bandes en actes religiosos respon a dos motius: un, “per tradició” i perquè, probablement, ningú no els ha dit que no ho facen i, en segon lloc, “perquè ho demanen l’església o els clavaris”, segons festers i organitzadors. Tanmateix, aquesta petició de l’FSMCV estava precedida per una polèmica semblant amb el susdit himne, ja que, pocs mesos després de les eleccions autonòmiques del 2015, el mateix diari va començar a tractar com a dimonis els diferents alcaldes i alcaldesses de progrés que acabaven d’accedir democràticament al càrrec, perquè, durant les festes locals, no s’interpretava l’Himne espanyol. També, La Veu, aleshores, va recollir les declaracions de l’alcaldessa de Real de Gandia en la notícia que els enllacem: “Cap polèmica a Real de Gandia amb l’Himne espanyol”.

Las Províncias publica que “el tripartit —de l’Ajuntament de València— dóna ‘ordre a les bandes de no tocar l’himne nacional en les festes”, i segons la notícia “les 25 bandes de música que formen part de la Coordinadora de Societats Musicals de València han rebut una instrucció de part de l’Ajuntament perquè no es toque l’himne d’Espanya en les festes de les pedanies”. La notícia continua amb l’afirmació que el diari ha tingut accés al correu i cita literalment: “en les actuacions patrocinades i contractades pel Servei de Pedanies no es tocarà l’himne nacional” (frase que posa entre cometes).

El president de la Coordinadora reconeix que sí que han rebut un correu de l’Ajuntament però que “en cap cas se’ns dóna cap ordre” sobre interpretar l’himne, sinó que “és una recomanació” i que aquesta, és fruit “d’una reunió prèvia on es va parlar sobre el tema perquè estiguera clar i no fórem nosaltres —les bandes— les que haguérem de prendre una decisió”. A més a més, el president incideix en el fet que la finalitat del correu és a mode de “recordatori que no obliga a res”, ja que “nosaltres tocarem i cada pedania i confraria farà una valoració sobre si volen que es toque o no”.

Conclou que “si s’està interpretant és perquè els pedanis i els clavaris ho consideren i es toca quan ix i entra el Crist”, perquè recorda que les societats musicals “tenim la informació que ens passà l’FSMCV de quan i on s’ha d’interpretar i, segons la normativa, no es toca i, si es fa, és perquè és una tradició”.

Novament ens trobem amb una clara intenció de manipular  la situació i l’opinió pública davant un nou procés electoral.

next