Diari La Veu del País Valencià
Alacant, capital muixeranguera

RedactaVeu / N.S. / Alacant.

Ens vàrem trobar amb la Muixeranga d’Alacant en un dels seus assajos, al gimnàs de l’IES Antonio José Cavanilles de la ciutat d’Alacant, per parlar d’aquesta colla muixeranguera, la de més al sud de les nostres comarques (ja no tan sola perquè, des de fa uns mesos, a Monòver se n’està formant una altra). Just abans dels escalfaments, dels estiraments i de veure’ls començar a aixecar figures, vam parlar amb David Belda, el responsable de l’Àrea de Comunicació de la colla.

El proper 19 de juny, com a tret de sortida de les Fogueres d’Alacant 2016, tindrem l’oportunitat de viure una Diada Muixeranguera, amb la participació de tretze colles de tot el País Valencià. No es tracta d’un fet nou, ja que és la segona que organitza la Muixeranga d’Alacant: l’any passat ja va organitzar la primera, quan només tenia uns mesos de vida.

És important reconèixer l’esperit d’aquesta colla que, al setembre de 2014, quan van començar, eren una dotzena de joves amb més voluntat que espatlles i, ara, estan al voltant de la seixantena de participants i tenen llista d’espera per entrar pròximament. La seua activitat a xarxes socials, els assajos a places i carrers de la ciutat, els tallers que fan a multitud d’escoles i instituts d’Alacant i rodalies i la Diada de l’any passat han estat claus per donar-se a conèixer i aconseguir nous integrants. La gent els ha rebut des del primer dia amb els braços oberts. Alacant no era plaça muixeranguera. Havia rebut muixerangues el 26 d’abril de 2008, quan va venir gent de tot el País Valencià a la manifestació per reivindicar TV3, després de l’aturada d’emissions, i el desconeixement d’aquest esdeveniment cultural era gairebé total. David Belda reconeix que “tot i la distància amb les Muixerangues de més al nord, no estem a soles. El món muixeranguer és molt de germanor. Tenim muixeranguers de Pego i La Safor que, si actuem a prop, vénen a recolzar-nos. Notem el caliu, sobretot, de la Jove de València i de la Nova d’Algemesí, que ens ajuden formativament, i estem encoratjats per a molts més anys i moltes més Muixerangues”. No treballen sols: els acompanya la Colla del Cocó. Les dolçaines i els tabals són fonamentals a les seues actuacions.

Els vint mesos que han passat des de la seua primera exhibició, l’11 d’octubre de 2014 –quan l’associació alacantina Casal del Tio Cuc els va convidar als actes d’homenatge de Miquel Grau–, fins a aquesta II Diada Muixeranguera, han estat plens d’actuacions per les diferents places de les comarques del sud i de la resta del País Valencià; però, també els ha permès viatjar a Navarra, on van fer una actuació el passat mes d’octubre.

Aquesta II Diada Muixeranguera, a diferència de la primera, que va ser totalment autogestionada, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant. L’any passat no van demanar cap ajuda, “la vam fer per sobre de les nostres possibilitats però va ser impressionant”, ens confessa David Belda. Els 500 participants que van venir a Alacant es van organitzar de manera privada, amb la col·laboració del Casal del Tio Cuc, entre altres patrocinadors, i la Foguera de Sant Ferran, que els cedí el seu racó per dinar. El que sí que va fer l’Ajuntament d’Alacant, l’any passat, va ser convidar-los a participar en l’obertura de la Desfilada Folklòrica del 23 de juny, en els actes propis de la Festa de Fogueres, que va acabar d’arrodonir la seua presència als carrers de la ciutat i a l’abast de tothom.

Enguany l’Ajuntament els ajudarà tant en qüestions de seguretat com d’atenció de tots els seus convidats.

Així doncs, arribem a la II Diada Muixeranguera, que començarà el 19 de juny a les 12.00h i que es desenvoluparà just fins a la mascletà, a l’avinguda d’Alfons X El Savi, on més de 600 muixaranguers vinguts de totes les comarques del País Valencià faran d’Alacant el centre del món muixaranguer.

Muixeranga d’Alacant

Nova Muixeranga d’Algemesí

Ball dels Negrets de l’Alcúdia

Muixeranga de Carlet

Conlloga-Muixeranga de Castelló

Muixeranga de Cullera

Muixeranga de Pego

Muixeranga de la Safor

Muixeranga de Sueca

Muixeranga La Torrentina

Jove Muixeranga de València

Muixeranga de València

Muixeranga de Xàtiva

A la seua pàgina de Facebook anuncien sorpreses. Estigueu pendents. Muixerangues amunt!

Comparteix

Icona de pantalla completa