Diari La Veu del País Valencià
Intersindical inicia consulta sobre l’Acord de Legislatura per al personal de la Generalitat
RedactaVeu / València

Intersindical Valenciana ha estat negociant en els darrers mesos un Acord de Legislatura de la Mesa General de Negociació del Personal Funcionari, Estatutari i Laboral de la Generalitat Valenciana. Segons l’organització sindical, “estem davant d’un document que contempla tot un paquet de propostes que han de ser negociades durant els propers anys”, fonamentalment en 2016 i 2017, en els òrgans de negociació legalment establerts, “que han de suposar un canvi real en la valoració i dignificació de la tasca de milers de treballadores i treballadors públics i en la prestació dels serveis que es fa al les valencianes i als valencians”.

La negociació d’aquest Acord de Legislatura ha estat, segons Intersindical Valenciana, una reivindicació “històrica” del sindicat, ja que considera “necessari” i “convenient” donar una resposta global a la situació dels serveis públics i a les reivindicacions dels treballadors públics dels sectors de l’ensenyament, la sanitat, la justícia i l’administració del Consell que estan representats en la Mesa General de Negociació I.

El Consell Confederal de la Intersindical Valenciana, màxim òrgan entre congressos, va marcar quines havien de ser les línies de treball en aquesta negociació. Durant tot aquest període, des del sindicat han estat treballat per incorporar al document les seues propostes i “per activar una veritable negociació col·lectiva per girar full i oblidar-nos dels temps foscos de les retallades, de la pèrdua de drets i de les imposicions de l’anterior govern valencià”.

El procés de negociació, segons l’organització sindical, ha estat caracteritzat per la “transparència” i la “informació puntual” a través de les seues publicacions i assemblees internes i obertes. Després de tot el treball fet, assegura Intersindical, “ara tenim damunt de la taula un document final que ha de ser signat, o no, per la Intersindical Valenciana”. Per això, el sindicat ha convocat assemblees obertes per analitzar-lo, valorar-lo i decidir entre tots si el sindicat l’ha de subscriure o no.

La valoració que ha fet el Secretariat Confederal de la Intersindical Valenciana, el passat 31 de maig, ha estat “positiva i favorable” a la signatura. Ara, però, toca al conjunt de l’organització pronunciar-s’hi en les reunions convocades. El Secretariat està “convençut” que l’Acord de Legislatura és un “bon punt de partida” per encarar les futures negociacions i poder impulsar els serveis públics, així com per millorar i dignificar les condicions laborals del personal de la Generalitat Valenciana. I puntualitza que si bé “és clar que en un procés de negociació totes les parts han de cedir per poder arribar a acords, també és cert que el document permet iniciar un nou camí en la negociació col·lectiva en la Mesa General de Negociació”.

Una negociació ‘complexa’

Segons Intersindical, la negociació ha estat “complexa” per la diversitat dels assumptes tractats, per la dispersió de competències en matèria laboral i retributiva entre les diferents administracions –estatal i autonòmica , per la incidència dels assumptes negociats amb col·lectius als quals algunes decisions poden afectar i no estan representats en la MGNI, per l’especificitat i diversitat dels quatre sectors i de les diferents situacions administratives que formen la plantilla de la Generalitat (fet que dificulta aplicar les mateixes mesures per resoldre problemes similars), per la situació d’infrafinançament de la Generalitat Valenciana o pel diferent mapa sindical en cadascun dels sectors públics.

És per això que, al document, es poden trobar des de mesures molt detallades, a d’altres de més genèriques, com també n’hi ha de condicionades per canvis normatius o transferències pressupostàries del govern espanyol. També es cert, afegeix Intersindical Valenciana, que n’hi ha assumptes que no apareixen al text final i no ho estan perquè no han arribat a un acord, per no ser aquest l’àmbit de negociació o per haver-se de desenvolupar i concretar en alguns dels apartats que hi figuren.

Les assemblees se celebraran aquest dimarts 7 de juny, a les 18 hores, a seus del sindicat d’Alacant (Glorieta Poeta Vte. Mogica, 5 – 12), Castelló de la Plana (Marqués de Valverde, 8) i València (Juan de Mena, 18-baixos).

Comparteix

Icona de pantalla completa