Diari La Veu del País Valencià
La Trobada de Viver mostra la riquesa cultural de parlar valencià
Sandra Serrano / Viver

Viver ha sigut l’escenari, aquest divendres, de la festa popular que ha acostat el valencià a l’Alt Palància i l’Alt Millars i que ha comptat amb la participació d’un miler d’assistents procedents de setze pobles.

El castellà és la llengua habitual de la majoria dels ciutadans de l’Alt Palància i l’Alt Millars, dues comarques interiors del País Valencià que limiten amb Aragó. Fa uns anys, un conjunt de mestres, pares i mares albirà les possibilitats que ofereix l’aprenentatge del valencià i aquest creixent interès va cristal·litzar en una festa per reivindicar la presència de la llengua en l’ensenyament. Així, la comunitat educativa d’aquests territoris féu visible la realitat social de tants pobles històricament castellanoparlants que no tenen l’opció d’estudiar en valencià, malgrat ser un dret emparat per la Constitució Espanyola i la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià.

Fem llengua

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha agraït la implicació dels assistents i ha al·ludit a la importància d’aquest acostament al valencià per part dels pobles tradicionalment castellanoparlants: “Un bon nombre de pares, mares i docents s’han adonat que cal formar alumnes competents en les dues llengües del país per obrir-los les portes al multilingüisme i per obrir-los les portes al futur; és clar que el valencià és una eina més per poder treballar el dia de demà”, per tant, «per què privar cap estudiant d’aprendre valencià quan tota la ciutadania del nostre país té aquest dret?”.

Per al portaveu d’Escola Valenciana, “el valencià és el regal que compartim amb tots els pobles perquè tothom puga sumar llengües”.

Més d’una trentena de tallers escolars, l’actuació del cantautor Josep Lluís Notari, teatre, contacontes a càrrec del narrador Salva Mussennacitu, jocs tradicionals, gimcana fotogràfica i moltes més activitats han conformat l’agenda d’actes festius de la IIa Trobada a l’Alt Palància i a l’Alt Millars que ha tingut lloc al parc la Floresta de Viver.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha estat present durant les activitats lúdiques i ha expressat que “les Trobades d’Escola Valenciana són un model d’èxit que ens hem d’esforçar per portar a les comarques castellanoparlants”. Per la seua banda, l’alcalde de Viver, Vicente Martín, ha comentat: “Per a Viver, és un plaer acollir aquest esdeveniment que aglutina escoles i instituts i demostra que tenim un futur brillant”. Els representants d’Escola Valenciana, Emili Gascó i Paqui Gimeno, han assistit a la Trobada de Viver.

Escola Valenciana i les coordinadores comarcals han compartit, fins ara, amb més de 211.000 persones, l’estima col·lectiva pel valencià en les divuit trobades celebrades, que han comptat amb la implicació de 328 pobles.

Comparteix

Icona de pantalla completa