Diari La Veu del País Valencià
El Consell d’Estat desautoritza el ministre Wert i la LOMQE
RedactaVeu / País Valencià

El Consell d’Estat (CE) ha emés el preceptiu informe sobre l’avantprojecte LOMQE. Aquest dictamen suposa “un dur revés a la proposta educativa de la qual és responsable el Ministre Wert; revés en aspectes fonamentals, que recullen algunes de les crítiques a la LOMQE que fa STEPV i altres organitzacions que defensem l’ensenyament públic”, denuncien des del sindicat STEPV. Aquest informe “suposa validar les crítiques a la LOMQE: que és una proposta de partit, ideològica i que no s’ha negociat”.

Segon expliquen des de l’STEPV, el CE demana que s’arribe a un acord amb les forces polítiques i socials per a donar estabilitat al sistema, i aquest avantprojecte ha aconseguit el “rebuig de totes les organitzacions representatives de la comunitat educativa de l’ensenyament públic, així com de la majoria de partits amb representació parlamentària, ja que no hi ha hagut ni negociació ni acord”.

En l’apartat de finançament és “demolidor” per al Ministre, ja que el CE observa la “insuficiència de la valoració econòmica que comportarà la seua aprovació”, al mateix temps que demana al Ministre que publique “els costos efectius de l’avantprojecte de Llei i la fixació, encara que siga sumària, dels compromisos en el temps per al seu finançament”, i acaba denunciant la “insuficiència econòmica” per a aplicar les mesures que planteja la reforma.

Pel que fa a les assignatures, el dictamen del CE acusa el Ministeri d’Educació de plantejar “confusament” les anomenades assignatures troncals i específiques, i la seua oferta obligatòria o voluntària per part de les administracions educatives. S’al·ludeix també a la necessitat que algunes assignatures siguen d’oferta obligatòria i no voluntària.

Llengües cooficials

El CE rebutja la reforma que es planteja en el tema de l’ensenyament de les llengües cooficials, proposant que siguen les Conselleries d’Educació d’aquestes comunitats les que determinen quin percentatge ha de donar-se en l’ús d’ambdues llengües en l’ensenyament, i rebutja el pagament de les classes en castellà a l’alumnat que ho demane. “Això suposa validar el model actual”, assegura STEPV.

Respecte a les avaluacions o revàlides reconeix que podran ser dutes a terme per empreses externes i insta que siga professorat funcionari qui les realitze. Denuncia l’estrés infantil que poden suposar la proliferació d’avaluacions o revàlides, també en Primària. També es qüestiona la possibilitat que s’obri perquè les universitats puguen fer proves específiques, ja que suposaria acabar amb l’equitat en l’accés a l’ensenyament superior.

I demana que es torne al que marca la normativa vigent en distribució de competències entre les comunitats i l’estat en disseny del currículum, tornant al 55/65% en funció de si tenen llengua pròpia distinta al castellà o només castellà, i qualifiquen “d’incoherent” la distribució que es proposa en la LOMQE.

El CE, alhora que posa en dubte la desaparició de l’Educació Cívica en Primària i Secundària, qüestiona que l’ensenyament de la religió tinga una alternativa obligatòria com planteja l’avantprojecte de Llei, ja que tal com ha dit el Tribunal Suprem, l’alumnat de religió no estudiaria mai competències cíviques i socials. La solució seria, per a STEPV, que la religió no estiga contemplada en el currículum.

També posa en qüestió l’especialització curricular dels centres i alerta sobre la falta d’equitat en l’accés a aquests centres.

Pel que fa la segregació en raó del sexe, el Consell reconeix que el sistema de coeducació o educació mixta ha “constituït, sens dubte, un avanç en el tractament de la igualtat de gènere que és constitutiu de la democràcia…” i reconeix que els centres concertats “no tenen un dret incondicionat al finançament públic”, afirmant que l’educació segregada podria finançar-se de forma excepcional si es demostra fefaentment que és per a millorar l’ensenyament en determinades ocasions, i no de forma generalitzada com es pretén.

El CE considera també curt el termini per a la implantació d’aquesta reforma, dos anys, i demana que s’amplie.

STEPV, una vegada analitzat aquest extens informe, conclou fent una crida al govern i al PP perquè retiren la Llei, reclamant al mateix temps l’inici d’un procés de debat i diàleg sobre les millores que necessita l’ensenyament públic. Així mateix, “cridem a la participació en les mobilitzacions convocades en defensa de l’ensenyament públic, contra la LOMQE, en contra de les retallades i els acomiadaments en educació que contempla l’acord de professorat interí”.

Comparteix

Icona de pantalla completa