Diari La Veu del País Valencià
Viver i Benassal tanquen el calendari festiu de les Trobades 2016
Sandra Serrano / València

Viver celebrarà, el proper divendres 3 de juny, la IIa Trobada de l’Alt Palància i l’Alt Millars amb més d’una trentena de tallers escolars, actuacions, una cercavila, jocs populars, teatre i contacontes, entre altres activitats proposades per a l’estudiantat dels centres educatius d’Infantil, Primària i Secundària de la comarca.

L’agenda d’actes amb motiu de la Trobada començarà a partir de les 9.30 hores al parc de la Floresta de Viver. L’organització ha previst activitats adequades per a tots els nivells educatius, així que mentre els més menuts tenen al seu abast més d’una trentena de tallers escolars, teatre infantil i el contacontes Salva Mussennacitu, els més grans podran gaudir d’una gimcana fotogràfica o de l’actuació del cantautor Josep Lluís Notari, entre d’altres.

Viver. Foto: Ajuntament de Viver.

La importància d’aquesta festa per la llengua a l’Alt Palància rau en el context social, atès que és una vall que limita amb Terol a la serra del Toro, per la qual cosa és un territori de frontera amb predomini lingüístic castellà. L’any passat, un grup de mestres, pares i mares, dels centres educatius d’aquesta comarca van valorar la riquesa que suposa que el seu alumnat sàpiga parlar valencià i decidiren confeccionar una Trobada a Xèrica. A hores d’ara, la implicació i l’interès de la comunitat educativa per l’ensenyament en valencià és creixent i s’ha volgut repetir l’experiència enriquidora de la festa pel valencià al poble de Viver en col·laboració amb l’Ajuntament municipal.

Ha confirmat l’assistència Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Multilingüisme.

Diumenge 5 de juny, IXa Trobada al Maestrat

Benassal és el poble amfitrió que el proper diumenge 5 de juny celebrarà la IXa Trobada del Maestrat i dels Ports. Amb caràcter previ a la festa pel valencià, el SES Benassal, el CEIP Alcalde Fabregat de Benassal, l’AMPA Benassal, l’Ajuntament de Benassal i la Coordinadora Maestrat Viu – Escola Valenciana han organitzat un gran nombre d’actes en diferents poblacions, entre els quals és important esmentar la presentació del documental sobre l’escoleta del Canto, Una escola amb vistes, projectat a Ares, Culla, València, Vistabella i Albocàsser, així com el taller El món del cavall, la xarrada sobre l’exposició fotogràfica “Nemini Parco” a càrrrec de l’autor, Jesús Monterde, i els tallers de poesia i fotografia de la Rabera Eclèctica, activitats desenvolupades al CEIP Alcalde Fabregat i al SES Benassal.

A més, l’organització ha llançat una àmplia oferta cultural a Benassal per escalfar motors abans de la Trobada. Entre les activitats prèvies, cal destacar les xarrades “La conservació de la riquesa lingüística i literària del Maestrat”, per Andreu Beltran; “Una llengua europea. Una societat moderna”, per Vicent Pitarch, i un altre col·loqui a càrrec de la professora Carmen Agulló. També es comptarà amb la visita a l’Escola del Canto, l’actuació de Josep Lluís Notari, jocs populars, xocolatada, cinema infantil, cinefòrum “Del roig al blau, la transició valenciana”, el teatre 46 contes i un gelat de Vicent Marçà, a càrrec del grup l’Enfilat, i el concert de Feliu Ventura.

El diumenge 6 de juny, a partir de les 10 hores, comença la IXa Trobada del Maestrat amb una cercavila pels carrers de Benassal. Des d’aquest moment i fins a les 14 hores, tindrà lloc una fira d’entitats a la placeta de l’Ajuntament. Acte seguit, a les 11 hores, davant de l’Ajuntament, començarà una ruta guiada pel centre històric a càrrec de Pilar Vidal; a les 11’30 hores, Rabera Eclèctica oferirà un taller de poesia i de fotografia. Més tard, a les 12 hores, l’acadèmic de l’AVL, Emili Casanova, desenvoluparà la xarrada “El Diccionari castellà-valencià de Carles Salvador” al centre la Costureta i, a partir de les 12.30 hores, l’organització ha previst una ruta literària pels carrers del poble a càrrec de l’alumnat del SES Benassal i la Rabera Eclèctica, així com l’actuació de la muixeranga. A l’hora de dinar, al pati d’en Palanques hi haurà un concurs de paelles per a l’alumnat de Secundària. Vora les 16 hores, la placeta de l’Ajuntament acollirà els parlaments i el lliurament de premis. Com a cloenda de la festa pel valencià, els assistents tindran l’oportunitat de gaudir amb el concert de Trobadorets, que posarà fi a tota l’agenda d’activitats per celebrar la IXa Trobada d’Escoles en Valencià del Maestrat i els Ports i també tancarà el calendari de trobades d’enguany.

El dissabte 4 de juny, d’11 a 13 hores, i el diumenge 5 de juny, de 10 a 14 hores, els assistents a la Festa per la Llengua podran visitar diferents exposicions: els dibuixos i logos finalistes de la Festa per la Llengua a la Costureta; els treballs del concurs de fotografia i poesia a la Costureta; l’exposició “Carles Salvador, una vida en imatges” al Forn Vell; el Centre Educatiu acollirà les mostres de fotos finalistes del concurs d’Aiguaclara i el Club de Muntanya, fòssils del Maestrat i els experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat; l’exposició “L’Escola del Canto” es visualitzarà a la Mola, així com també les fotografies del Concurs literari i fotogràfic “Carles Salvador”.

Comparteix

Icona de pantalla completa