Diari La Veu del País Valencià
L’FSMCV trenca amb les Arts: ‘S’ha acabat que les bandes vagen gratis a actuar’
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals (FSMCV) ha fet públic, a través del canal oficial de la seua web, l’anunci on diu que “no va poder ser. Des de fa mesos l’FSMCV i les Arts es van citar per intentar establir un conveni de treball que permetera una col·laboració entre ambdues entitats”.

“La inicialment bona disposició de Davide Livermore, intendent de les Arts, i Pedro Rodríguez, president de la FSMCV, no ha arribat a bona fi a causa de les dificultats posades en el camí”.

Segons anuncien, la recent publicació de la temporada 2016-2017 “va posar límit a la data de tancament dels acords, però desgraciadament el diàleg entre totes les parts implicades no ha arribat a concretar-se a causa dels retards que l’administració autonòmica ha tingut en matèria de cultura i que han impedit que tant la seua subdirecció general de música com la mateixa entitat CulturArts explicaren a temps, amb interlocutors vàlids per als diàlegs necessaris que permeteren incrementar els recursos, el cicle ‘Les bandes a les Arts’”.

La FSMCV, encapçalada per Pedro Rodríguez, va posar com a condició inicial que “s’ha acabat que les bades vagen gratis a actuar”, ja que consideren que “haurien de rebre una quantitat per les seues actuacions per tal de, parcialment, sufragar les despeses que comporta un desplaçament i una actuació d’aquest tipus. Les quantitats de les quals s’ha parlat eren de 2.000 euros, IVA inclòs, per a les bandes xicotetes i mitjanes, i 5.000 euros per a les més grans. Aquestes quantitats, han sigut inassumibles per a les Arts, que percep 60.000 euros de la Generalitat per a l’organització del cicle i que, segons apunta, s’utilitzen per abonar les despeses d’obertura de sales, programes, personal, etc., de manera que no queda dotació pressupostària per cobrir despeses de les bandes actuants”.

Continua el comunicat dient que, “en aquestes condicions, el coliseu valencià oferia tan sols tres dates en tota la temporada per a realitzar un concurs en el qual les bandes han de concórrer amb els seus projectes, per la qual cosa l’FSMCV ha considerat que ‘no podem participar en la convocatòria d’un concurs així. No creiem que l’esforç que han de fer les bandes per presentar un projecte siga raonable per a optar solament a dues o tres dates’, ha comunicat la institució musical a l’òpera valenciana. No obstant això, s’inclouran algunes dates per a concerts de banda en la programació de la temporada pròxima fruit del diàleg mantingut durant aquests mesos”.

“L’FSMCV ha oferit a les Arts successius esborranys que incloïen diferents temes de treball en comú, però l’escull econòmic i la falta d’interlocució ha fet que solament s’hagen pogut oferir tres dates per a la realització de concerts mitjançant un concurs en el qual participarien les més de 500 bandes de música, un fet que l’FSMCV considera totalment insuficient”.

La proposta del G7 bandístic

“Existia, a més, una altra proposta de les Bandes de Bunyol, Cullera i Llíria a l’FSMCV per tal de participar en el concurs proposat amb concerts inèdits per parelles i que havien denominat “cara a cara”. La proposta haurà d’esperar moments millors. L’FSMCV ja ha informat a aquestes bandes que el seu oferiment no ha sigut tingut en compte per la sala operística de referència en la nostra comunitat”. Per tot això, conclouen que “esperem que per a l’any o temporada pròxima puguem fer més coses si finalment aconseguim regularitzar un diàleg amb CulturArts i amb la subdirecció de música que permeta ampliar l’àmbit de relació entre l’FSMCV i les Arts o les bandes de música i la Generalitat. Diàleg que, en la present legislatura, no acaba d’arrancar”.

“Malgrat tot, l’FSMCV no cessarà en l’obstinació que així siga i utilitzarem tots els mitjans al nostre abast, com hem fet en altres ocasions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa