Diari La Veu del País Valencià
Com afectarà el TTIP als productes i productors valencians?

Xavier Pérez / València.

El Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP), que negocien de forma poc transparent Europa i els Estats Units, ha estat a debat en una jornada organitzada per CCOOPV on han participat defensors i detractors de l’acord perquè els sectors productius valencians puguen tindre una ampla visió sobre aquesta polèmica negociació que podria perjudicar els interessos dels valencians.

“L’acceptació del tractat serà absolutament negativa per als valencians”. Així de contundent s’ha mostrat, en declaracions a La Veu, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro, sobre el futur acord del TTIP en referència als sectors productius valencians. Àlvaro ha recalcat que aquest acord “rebaixarà les garanties alimentàries i de les proteccions que puguen tindre els nostres llauradors: és a dir, pitjor condicions per als productes que es consumeixen, i tot en favor dels interessos dels Estats Units”.

Per altra part, Àlvaro ha lamentat que s’està negociant “amb una opacitat impròpia de qualsevol democràcia, que els ciutadans no saben les repercussions que patiran, i es que tot està en mans dels poderosos. Si la gent no està informada no genera un corrent d’opinió”, i repeteix, “enfront tenim els més poderosos, l’1% que domina el mon”.

Per la seua part, Ramón Mampel, secretari general de La Unió, també ha lamentat que hi ha hagut “molt de silenci perquè no ens assabentem del que estan negociant, nosaltres som molt crítics també perquè ens poden envair aquestes gran produccions dels EUA en una Comunitat minifundista”.

Mampel també ha alertat que amb el TTIP “es trencaran moltes barreres de seguretat alimentària, i per altra part hi haurà un jutjat superior que envairà competències”.

Però aquesta jornada ha esta inaugurada pel conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, qui ha destacat que qualsevol tractat comercial global “hauria de ser democràtic i inclusiu, generar ocupació estable, reducció de la pobresa i protecció del medi ambient”.

Climent ha ressaltat que, des del Govern valencià, estaran molt pendents del Tractat “ja que la política del Consell sempre anirà per la defensa decidida de les empreses valencianes, de la seua competitivitat, de la seua internacionalització, però també en definitiva del benestar de les persones, que són les destinatàries últimes de les polítiques públiques”.

“Basant-nos en l’estructura industrial del nostre territori, és fàcil advertir quins sectors dels assenyalats a l’informe de la UE serien els més beneficiats i en les comarques on majoritàriament arrelen aquestes indústries. Però el que és ben cert és que no ho podem saber, ja que els guanys econòmics solen exagerar-se o ser optimistes”.

“En altres casos -ha continuat- aquest tipus de tractats ha suposat pèrdues de llocs de treball, com fou el cas del NAFTA, acord subscrit entre EUA, Canadà i Mèxic, on es varen perdre als EUA més de 700.000 llocs de treball en el sector industrial”.

El conseller d’Economia ha destacat principalment que el TTIP contempla la retirada de les anomenades barreres comercials no aranzelàries i ha manifestat que en nom del “lliure comerç” s’estan posant en risc estàndards de qualitat i seguretat rellevants per a la producció agrícola, l’alimentació i la salut dels ecosistemes.

Climent ha exposat els principals motius de preocupació a tenir en compte en diferents àmbits. Així, en matèria de Medi Ambient, en harmonitzar normes i reglaments amb EUA, i protegint els drets dels inversors per damunt de tot, “el TTIP realment debilita el dret dels governs d’ambdós costats de l’Atlàntic a adoptar o aplicar polítiques que protegeixen l’interès públic”.

En matèria de productes químics, la indústria química sosté que la protecció de la UE enfront dels productes químics tòxics i pel que fa als aliments i cultius modificats genèticament, el TTIP permetria augmentar la seua entrada a Europa i revertir les polítiques comunitàries sobre etiquetat d’aliments.

Sense dubte, la posició més contundent contra el TTIP ha estat a càrrec del secretari general de CCOOPV, Paco Molina, que ha dit que el sindicat s’oposa al tractat “per l’opacitat del mateix, perquè no hi haurà cooperació regulatòria, ja que podria afectar el sector públic, per respecte al medi ambient i la seguretat alimentària i perquè sempre protegirà els inversors i els més poderosos”.

Agustín Martín, secretari general de la Federació d’Indústria de CCOO, ha explicat l’especial interès de la seua organització per abordar el tractat en la necessitat de donar respostes rigoroses a les incògnites suscitades en els sectors d’activitat afectats “en funció de com es produïsquen les negociacions”, com (per exemple) la situació de l’ametla autòctona enfront de la importació de la californiana. Per a Martín, CCOO “assumeix el paper de defensa del marc democràtic en el qual es produeixen els intercanvis comercials perquè aquests tenen repercussions laborals i de drets que hem d’atendre i, donat el cas, pressionar per a blindar la seua protecció en les cessions que implica tota negociació”.

L’afectació tan dispar per als sectors i subsectors de cada comunitat autònoma, les incògnites sobre procediments (donada l’opacitat de la negociació) així com el risc de pèrdua de sobirania democràtica i l’amenaça per a la seguretat alimentària són responsabilitat comuna.

“CCOO ha de prioritzar l’afectació de la salubritat laboral, qüestions com quines cessions s’estan negociant respecte a l’afectació sobre l’ocupació i les condicions laborals. El responsable sindical ha advertit que un augment encara major de la precarització i el risc de major destrucció d’ocupació són conseqüències que han de posar-se damunt de la taula quan es publicita l’hipotètic increment de la productivitat i els incentius comercials. Quins mecanismes pensa incorporar la UE per a minimitzar-los? Quines compensacions o alternatives plantegen?”

Jesús Villar, secretari general de la federació Agroalimentària de CCOO ha detallat la metodologia del procés dut a terme pel sindicat per a augmentar la transparència d’un tractat que “s’acabe produint o no tindrà afectació” pel que requereix una anàlisi i un posicionament que no ha de ser superficial.

A favor de l’acord s’ha mostrat el president de la Cierval, José Vicente González, qui creu que “si aquest acord es fa amb consens serà beneficiós per als interessos europeus, nacionals i valencians” i ha ficat com a exemple l’informe realitzat per l’Institut d’Estudis Econòmics, que assenyala que suposaria per a l’Estat espanyol en cinc anys un creixement acumulat del PIB de 36.743 milions euros i la creació de 334.836 noves ocupacions, i un altre de la Comissió Europea ‘El TTIP: una gran oportunitat per a les pimes espanyoles’ on deixa clar que aquestes serien les grans beneficiàries”.

En aquest fòrum, tant Rachel Bicford, consellera d’Assumptes Agraris de l’Ambaixada dels EUA a l’Estat espanyol, com Dimitri Barua, portaveu de la Comissió Europea a l’Estat espanyol, han dibuixat un panorama idíl·lic sobre el TTIP i els avantatges que tindria per a les pimes valencianes i el sector industrial i han ficat com a exemple “la importància de la Ford en les relacions entre els EUA i València”.

Rachel Bicford i Dimitri Barua

Per altra part, ha beneït com a impuls de l’economia que les mercaderies viatjaran “amb seguretat i sense tarifes aranzelàries”.

Dimitri Barua ha volgut desmuntar “el mite de l’opacitat i ha defensat la transparència de la negociació”.

L’acte ha sigut clausurat pel president de les Corts, Enric Morera, després de les dos meses col·loquis que s’han celebrat entre diversos representants de sectors productius i partits polítics.

Debat polític a la jornada.

Comparteix

Icona de pantalla completa