Cotino serà jutjat per les pantalles de la visita del Papa a València

L’Audiència Nacional envia a judici l’expresident de les Corts i l’exdirector general de Canal 9, entre d’altres, per contractar pantalles i megafonia amb la trama Gürtel
23 maig 2016 09:58h
ACN / València
 
Segons ha informat l’Audiència Nacional, entre els acusats hi ha l’expresident de les Corts Valencianes i exconseller Juan Cotino, l’exdirector general de Canal 9 Pedro García i altres alts càrrecs de la televisió pública. Estan acusats, així mateix, els responsables de les empreses de la trama: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez (de malnom ‘el Bigotis’) i José Ramón Blanco.
 
El jutge els acusa d'associació il·lícita, delicte continuat de prevaricació, malversació continuada de cabals públics, frau a les administracions públiques, delicte continuat de falsedat documental comès per funcionari, falsedat en document mercantil, cinc delictes contra la Hisenda Pública, un delicte continuat de blanqueig de capitals i un delicte continuat de suborn.
 
Segons ha informat l’Audiència, d'acord amb el que disposa la llei, el jutge fixa fiances que superen els 200 milions d'euros per assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguen declarar-se en sentència. Els acusats disposen ara de 10 dies per formular els seus escrits de defensa.

En l’anterior resolució de processament, De la Mata indicava que l’objectiu de les empreses del grup Correa era l’enriquiment il·lícit de forma sistemàtica i amb càrrec als fons públics amb el pagament previ de comissions. En aquest sentit, relata que els directius del grup van planificar accions a partir del 2005 per aconseguir l’adjudicació de serveis per a la Trobada Mundial de les Famílies i la visita de Benet XVI, que comptaven amb la participació especial de Juan Cotino, amb qui mantingueren diverses reunions. De fet, assenyala que l’expresident de les Corts, aleshores conseller, era “element nuclear” i responsable últim de les decisions de l’organització de l’esdeveniment i la contractació dels serveis.

Aquest servei de megafonia i pantalles va ser subcontractat per RTVV a través d’un conveni que vulnerava les normes de contractació pública. El jutge assenyala que l’adjudicació es va efectuar per un preu “absolutament desmesurat i notòriament superior al servei realment prestat”, 7,4 milions d’euros, un fet que va produir una “autèntica sostracció de fons de RTVV d’almenys 3,3 milions d’euros.

L’empresa adjudicatària, una constructora sense experiència en esdeveniments, va subcontractar amb tres empreses més les pantalles, per les quals arribà a pagar 2,9 milions d’euros. Segons el relat del jutge, el sobrecost va ser repartit entre els directius del grup Correa i l’exdirector de RTVV.

Fundació V Trobada Mundial de les Famílies

En un altre acte, el jutge s’ha inhibit a favor dels jutjats de València en relació amb la peça per la qual s'ampliava la investigació sobre les operacions realitzades i els possibles delictes comesos en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies des la seua constitució, el gener de 2005, fins a la seua extinció, el març de 2014. En línia amb l'exposat per la Fiscalia, el jutge considera que els fets d'aquesta peça separada han estat comesos a València i no tenen connexió amb l'objecte de qualsevol de les altres peces referides.
 
next