Diari La Veu del País Valencià
Ràtios educatius: en Infantil de 25 alumnes i en Secundària de 35
RedactaVeu / EP / València

El decret estableix que el nombre màxim d’alumnes per aula en Educació Infantil i Primària serà de 25, de 30 en el cas de Secundària i de 35 en Batxillerat, excepte en el nocturn o semipresencial, on s’estableix en 45.

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, va explicar en roda de premsa posterior al ple del Consell que el principal objectiu del decret és regular el nombre màxim d’alumnes per aula, unitat o professor, revertint la situació a les ràtios anteriors al curs 2012-13.

La implantació de les noves ràtios es realitzarà de manera progressiva, curs a curs, a partir de l’any acadèmic 2016-2017, començant pel primer curs de cadascun dels nivells educatius.

D’altra banda, la ràtio en Formació Professional Bàsica serà de 18 alumnes per unitat.

En el cas dels cicles formatius de Grau Mitjà i Grau Superior, el nombre màxim d’alumnes serà de 30 per unitat, i 45 alumnes si es tracta de modalitats semipresencial o a distància.

Pel que fa a l’ensenyament d’idiomes, el nombre màxim serà de 35 alumnes en el nivell bàsic, 30 en l’intermedi, 25 en l’avançat i 20 en els nivells C. En tots els nivells es podrà arribar fins als 50 alumnes si es tracta de les modalitats a distància.

Quant a l’Educació de Persones Adultes, el cicle I de Formació Bàsica serà de 12 alumnes en el primer nivell i 20 en cadascun dels dos nivells següents. En el cicle II de Formació Bàsica el nombre màxim serà de 35 alumnes en cadascun dels dos nivells.

Finalment, en els ensenyaments esportius, elementals i professionals de Música i Dansa, les artístiques professionals d’Arts Plàstiques i Disseny i les artístiques superiors també s’estableixen les ràtios màximes anteriors al Decret Llei 14/2012. En el cas d’alumnes amb necessitats educatives especials el nombre màxim s’estableix en la normativa específica dels diferents nivells educatius.

Durant el període d’implantació, en el procés de determinació de vacants en els nivells i cursos no afectats per calendari d’implantació, els grups amb una ràtio superior a l’establida aprofitaran les baixes de l’alumnat per a regularitzar la ràtio.

Jornada lectiva dels docents

Pel que fa a la jornada lectiva del personal docent, el decret estableix que la part lectiva de la jornada setmanal del personal de centres no universitaris seguirà sent, com a mínim, de 25 hores en Educació Infantil i Primària i de 20 hores en la resta d’ensenyaments.

La normativa per als nivells educatius no universitaris es va veure afectada pel Reial decret Llei 14/2012 de retallades. Aquestes mesures estaven també vinculades a la limitació d’incorporació de personal docent mitjançant oferta d’ocupació pública, amb una taxa de reposició d’efectius inferior al 50 per cent.

Una vegada que la Llei 48/2015 de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016 permet que les administracions educatives fixen la taxa de reposició fins a un màxim del cent per cent, el Consell ha considerat necessari, després de la negociació amb els agents de la comunitat educativa, tornar a regular els aspectes esmentats.

Comparteix

Icona de pantalla completa