Diari La Veu del País Valencià
Conversa oberta amb Pablo Rey sobre ‘El color de la Corrupció’
RedactaVeu / València

Acicom, amb la col·laboració de Ca Revolta, L’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, Hub Cívico i la Unió de Periodistes organitza aquest dilluns, dia 16 de maig, a ca Revolta una Conversa Oberta amb Pablo Rey Mazón per tal de conèixer de primera mà el treball que desenvolupa aquest amb sistemes avançats de visualització de dades, en concret sobre les Portades de la premsa escrita, com una estratègia d’apoderament de la ciutadania i que ens pot aportar transparència i dades per a la lluita contra la corrupció.

Al mateix temps, aquesta Conversa pretén facilitar la creació d’interaccions entre les persones i organitzacions assistents, amb l’objectiu de compartir coneixement i possibles accions col·laboratives.

El Color de la Corrupció

Des de fa gairebé un segle, els investigadors i acadèmics han mesurat la quantitat d’informació dels diaris en’ column-inches’ -polzades de columnes del rotatiu dedicades a un tema-, nombre de notícies o editorials, com un important indicador d’atenció dels diaris a determinades històries.

Segons un estudi realitzat -i en el qual s’incloïa El País, El Mundo, ABC, La Vanguardia, La Razón i Público-, la mitjana de notícies a la portada d’un diari a Espanya és de 5,7, de les quals només 3 o 4 ocupen un lloc prominent. De la totalitat de les notícies que hi ha en un diari, només unes poques tenen tanta visibilitat com els titulars del telenotícies.

D’altra banda, la hipòtesi i el saber popular és que els diaris a l’Estat espanyol “estan en general ideològicament alineats amb un determinat partit polític, la qual cosa implica que acostumen a silenciar els casos de corrupció i les notícies negatives del partit al qual són afins i a informar dels casos de corrupció del partit de signe polític contrari”. Així, el lector normalment coneix la polarització dels mitjans espanyols i escull la premsa més afí a la seua ideologia.

Alineament ‘esperat’

L’anàlisi d’aquest mes de gener permet comprovar l’alineament dels diaris esperat, com el fet de silenciar els casos del PSOE per part d’El País o la defensa del PP per l’ABC. D’altra banda, també mostra com els diaris generalistes d’àmbit espanyol dediquen més espai en les respectives portades a la corrupció que els catalans: així, El Mundo hi dedica un 43% de les portades ( El País 23%, ABC 33%), davant un 22% d’ El Periódico i d’un 18% de La Vanguardia. En qualsevol cas, tots reflecteixen els vells i nous casos de corrupció d’una classe política que és al poder des de fa molt de temps.

D’altra banda, hi ha mitjans de comunicació que actualment estan exercint un paper molt important a l’hora de destapar els diferents casos de corrupció que s’estan donant, mentre que altres es dediquen a informar sobre aquells casos que ja estan judicialitzats. En qualsevol cas, gairebé tots ells deixen de cobrir, o ho fan però dedicant-los menys espai, els casos dels partits ‘amics’ o més afins. Per tot això, cal concloure que només un ciutadà ben informat, amb una dieta informativa que incloga tots els colors, podrà escapar de la visió partidista d’un sol diari.

La inscripció és gratuïta i és pot realitzar en aquest enllaç per facilitar organització i interacció.

Comparteix

Icona de pantalla completa