Diari La Veu del País Valencià
100.000 valencians naveguen pel riu de la #PrimaveraEducativa
RedactaVeu / València

Més de 500 centres educatius sostinguts amb fons públics, així com 7 universitats valencianes han participat en la Primavera Educativa, la clausura de la qual ha tingut lloc aquest diumenge al Palau de la Música, després de la desfilada de cultura popular, que forma part dels actes de la Primavera Educativa, i de la visita del cap del Consell a l’Arbre de les Llengües, en la Fira dels Idiomes.

Bona prova de la massiva participació ciutadana en la Primavera Educativa -es calcula que dissabte la visitaren al voltant de 25.000 persones i segons ha apuntat aquest diumenge el conseller Vicent Marzà en declaracions a la cadena SER aquesta xifra ha augmentat al llarg de la jornada de hui fins els 80.000 visitants- la dóna el fet que s’ha disposat més de 250 autobusos, 100 d’ells de les comarques d’Alacant, 44 de les de Castelló i 120 de les de València. S’ha comptat també amb 15 espais adjacents al riu que han acollit els congressos, exposicions, mostres educatives i espectacles. L’espai del riu ha comptat amb més de 200 carpes, 2 grans escenaris i vora 1.000 voluntaris.

Segons han informat aquesta vesprada fonts de la Conselleria de Cultura, el balanç de xifres ha superat els 100.000 assistents a la festa lúdico-educativa instal·lada a l’antic llit del riu Túria i els 15 espais adjacents al llarg dels tres dies. El secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler ha destacat que totes les activitats s’han desenvolupat amb normalitat i sense incidents.

Una aposta per la nostra educació

“La Primavera Educativa és una aposta pel que significa l’educació per a tots nosaltres”, ha assegurat el cap de l’executiu del País Valencià, Ximo Puig, per a qui aquest projecte significa “molt més que una fira”: “És l’aportació de cada escola, cada col·legi i del conjunt de la societat per una proposta comú d’educació”.

Per la seua banda, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha destacat que la Primavera Educativa ha “visibilitzat” durant tres dies “la reconstrucció del sistema educatiu valencià que fem entre totes i tots, els mestres, les famílies, els xiquets i el conjunt de la societat valenciana”. Segons el conseller, la Primavera Educativa ha estat una “bona manera” de “mostrar allò que es fa bé i s’ha vist no només que es fan bé les coses, sinó que la gent té il·lusió de transmetre-ho, de compartir-ho, de reconstruir l’educació”. “Hem donat, heu donat, una lliçó de participació i implicació que perdurarà, l’educació valenciana està més viva que mai, està més implicada que mai”.

La Desfilada del Patrimoni Immaterial Valencià

Un dels actes rellevants de la jornada dominical ha sigut la Desfilada de Cultura Popular. Es tracta d’una oportunitat única per gaudir en un únic espai, els carrers de València, de les manifestacions culturals que constitueixen el patrimoni cultural immaterial del poble valencià.

La tamborada de l’Alcora i Alzira han posat música a aquest recorregut sonor i visual, que ha arrancat des del Pont de Serrans. Al carrer de Roters esperava la Moma amb els set pecats capitals per representar la dansa del Corpus Christi. La plaça del Carme ha escenificat els balls més simbòlics de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí amb el Ball dels Tornejants i les torres humanes de La Nova Muixeranga i al Centre del Carme han sonat les veus de la capella del Misteri d’Elx, auto sacramental que cada 15 d’agost celebra la festivitat de la Mare de Déu de l’Assumpció.

L’Arbre de Llengües i la diversitat lingüística

Més de mil persones, entre alumnat i ciutadans, han elaborat les flors que poblen les branques de l’Arbre de les Llengües, una escultura col·laborativa de l’artista Monique Bastiaans creada amb fanals reciclats donats per l’Ajuntament de València i que vol erigir-se al Centre del Carme com un gran símbol de la concòrdia i del respecte a la diversitat lingüística. La presentació va tenir lloc ahir dissabte, a les 21.30, i va estar acompanyada per un concert de commemoració de l’Any Llull, a càrrec de la Capella de Ministrers. A l’acte assistiren el conseller Vicent Marzà i l’alcalde de València, Joan Ribó.

A més de la Fira de les Llengües, dedicada als professionals de l’aprenentatge lingüístic, i dels espais #EspaiVersos i #EspaiFicció, dedicats a la poesia i al cinema, el principal acte presidit per l’Arbre de les Llengües al Centre del Carme ha estat el congrés ‘L’aposta pel multilingüisme. 15 anys del Marc Europeu Comú de Referència i el Portfolio Europeu de les Llengües’ amb el doble objectiu de reivindicar els avantatges d’una societat multilingüe i analitzar l’evolució dels plantejaments comunicatius de l’aprenentatge de llengües que van establir aquests documents.

El congrés es va iniciar amb una benvinguda donada pel conseller Vicent Marzà, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano i el gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont. Va ser una benvinguda donada en 12 idiomes, entre ells en llenguatge de signes. Durant l’acte, el conseller Vicent Marzà va remarcar “la gran riquesa de la diversitat lingüística i la necessitat de normalitzar eixa riquesa que suma i que és una eina d’integració social a qualsevol part del món, també al nostre país”.

En el marc del congrés també s’ha celebrat el I Seminari de Direccions Generals de Política Lingüística, que ha acollit representants en aquesta àrea dels diferents territoris amb llengua pròpia. L’objectiu del seminari no és altre que establir una primera presa de contacte entre els responsables de política lingüística dels diferents territoris amb llengua pròpia “per a identificar prioritats, estratègies i línies d’actuació conjuntes en la promoció de totes les llengües de l’Estat”.

Lliurament dels premis de la Formació Professional valenciana

La Formació Professional ha celebrat el lliurament dels Premis Extraordinaris a l’alumnat que ha destacat en els seus estudis, així com els Premis de la fase autonòmica del campionat ‘Skills’, als quals ha assistit el conseller Marzà. Aquest campionat és un valuós instrument de difusió de la Formació Professional i un mitjà per a motivar estudiants, professorat i empreses, a més d’un fòrum de debat sobre els diferents sectors productius.

Premi Sambori de literatura

Pel que fa al Premi Sambori ha arribat enguany a la 18a edició. Es tracta del concurs literari amb més participació d’Europa. En ell participà alumnat des d’Infantil fins a Batxillerat, passant per universitaris i Escoles d’Adults de tot el País Valencià. Cada any s’hi presenten més de 80.000 treballs, que tenen premis comarcals dels quals es fa una final de país.

Dissabte es varen lliurar els Sambori de país al Palau de les Arts, també en el context de la Primavera Educativa. A aquests guardons, organitzats per l’entitat cívica Escola Valenciana, va assistir Vicent Marzà, qui va agrair “la gran tasca educativa que suposa el Premi Sambori, pel seu foment de la creativitats literària de l’alumnat”.

Marzà va mostrar la seua satisfacció perquè el Sambori complisca els seus 18 anys “entrant per la porta gran del Palau de les Arts”. “Em fa molt feliç –va indicar– veure com el Palau s’obri a totes les arts, també les arts que fan els xiquets i xiquetes, l’alumnat del nostre país i li tornem a donar nou sentit perquè vosaltres, sou també el futur de les arts valencianes. Sou els escriptors del futur i sou també els lectors del present”.

Jornada ‘Ciutat i Educació’

Un altre dels punts destacats del dia va ser la jornada ‘Ciutat i Educació’ que va tenir lloc al Jardí Botànic amb la celebració de la taula redona: ‘Mirades educatives des dels municipis’, en la qual quatre alcaldes i alcaldesses compartiran mirades i experiències educatives de les seues localitats.

Cal recordar que tota la informació sobre les activitats i les zones on es realitzen es pot consultar al web http://primaveraeducativa.edu.gva.es.

A més, els tríptics en format paper que estan a disposició dels visitants disposen de la informació bàsica, així com d’uns codis QR que dirigeixen directament a la informació de les activitats de cada zona. Finalment, hi ha disponible una App per a mòbils que facilita la informació necessària per navegar en aquest riu d’educació i cultura. Es pot descarregar en aquest enllaç.

El president Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, el conseller Vicent Marzà, les conselleres Elena Cebrián i Gabriela Bravo i l’alcalde de València, Joan Ribó, visitaren els estands institucionals i alguns dels tallers educatius establerts al riu. “La Primavera Educativa és la mostra de l’intercanvi d’experiències educatives excel·lents que es produeixen al llarg de les nostres comarques des de fa tants i tants anys i que no havien estat reconegudes i potenciades fins ara”, segons el titular d’Educació.

En suma, la Primavera Educativa, com va apuntar el mateix Marzà, ha estat un punt de trobada de docents, experts en diferents temàtiques, mostra d’experiències de centres de tots els nivells educatius, d’entitats vinculades a l’educació i de famílies vingudes de totes les comarques del País Valencià, que ha permés intercanviar punts de vista sobre l’educació, aprendre els uns dels altres i, alhora, gaudir i passar un cap de setmana d’oci educatiu, cultural i esportiu a la ciutat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa