Diari La Veu del País Valencià
La PxL reivindica els drets d’estudiar en català en la comunitat universitària
RedactaVeu / Barcelona

La Plataforma per la Llengua ha creat una nova pàgina web, estudiarencatala.cat, per tal de mostrar els drets dels estudiants, professors i treballadors de les universitats d’aprendre, exercir les classes i ser atesos pel personal universitat en català i, d’aquesta manera, posicionar la llengua catalana com a predominant en l’àmbit de l’educació.

A través d’un manifest, l’entitat posa per escrit totes les raons per les quals “entre tots hauríem de lluitar per tal de rebre l’educació en català”. Aquest manifest es completa amb la incorporació d’alguns dels articles en els quals s’assegura el compliment de les lleis que regulen el català com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya.

Amb la creació de la web estudiarencatala.cat, la Plataforma per la Llengua pretén “conscienciar sobretot els més joves i persuadir-los per tal que reivindiquen els seus drets i que lluiten per ells a l’hora de rebre les classes”. Tal com es mostra en el manifest, “el fet que es puga demanar una regularització del català en les aules i que la nostra llengua tinga el lloc que li pertoca en el món de l’ensenyament és d’allò més normal”.

L’entitat vol animar tothom que vulga a lluitar pel català en les aules i a adherir-se al manifest per donar-hi suport. A més a més, a través d’aquesta pàgina, tots els estudiants, professors i treballadors del món universitari que vegen vulnerats els seus drets lingüístics -tant en l’administració com en la docència, en la recerca o en els programes d’intercanvi- poden enviar una queixa a la Plataforma per la Llengua, “que recollirà els casos i assessorarà els afectats sobre com actuar”.

El dret de viure i estudiar plenament en català

Els drets que es manifesten en la web estudiarencatala.cat són els següents: el dret de poder cursar el meu grau, siga quin siga, en català; el dret de tenir una oferta de màsters i postgraus en català comparable a la d’altres llengües; el dret de saber en quina llengua es farà cada assignatura i d’exigir al professor que la faça en català si així es comunica; el dret d’exigir a la meua universitat que vetlle pels meus drets lingüístics; el dret de rebre una acollida lingüística que em permeta seguir estudis en català; el dret de queixar-me a l’administració si considere vulnerats els meus drets lingüístics, i el dret de viure i estudiar plenament en català.

Comparteix

Icona de pantalla completa