Diari La Veu del País Valencià
FE CCOO PV: ‘L’ordre per al banc de llibres pot afavorir la desigualtat social’
RedactaVeu / València.

La proposta lliurada per la Conselleria d’Educació als agents socials per continuar amb la iniciativa de Xarxa-Llibres “segueix el disseny principal d’aquella proposta i, per tant, no aporta cap inversió econòmica ni suficients recursos per part de l’Administració educativa i sí un seguit d’obligacions per al professorat i de treball voluntari per a la comunitat educativa per poder aconseguir que l’alumnat valencià tinga accés gratuït als llibres de text i material didàctic en l’ensenyament obligatori”, segons denuncia FE CCOO PV.

La normativa plantejada, segons la federació sindical, estableix com es conformaran els equips que coordinen la iniciativa del banc de llibres i com es rebran les ajudes per a la renovació i substitució d’aquest material. El treball administratiu i de coordinació recau en la plantilla dels centres educatius i les tasques d’organització i atenció directa, en el voluntariat de la comunitat educativa.

Des de CCOO PV s’ha denunciat, en la mesa sectorial, que “delegar en el voluntariat de les organitzacions de pares i mares, en particular, i de la comunitat educativa, en general, obligarà les persones més afectades per la crisi i amb menys recursos a assumir aquest treball extra per poder assolir el dret a una educació gratuïta”.

El sindicat també assenyala que delegar les obligacions que hauria d’assumir l’Estat en el voluntarisme de la ciutadania “és abandonar la vessant social i implantar un model econòmic liberal que desatén drets bàsics de la ciutadania”.

Petició de retirada i/o revisió de l’ordre

La primera petició de la Federació d’Ensenyament ha estat “que es retire l’ordre tal com està plantejada o que es revise, al menys, la necessitat d’aportar recursos per a dur-la a terme”, com ara la reducció d’hores lectives en el professorat que hi participe o la dotació econòmica necessària perquè es puga contractar personal per a les tasques lligades al funcionament del banc de llibres en cada centre.

Altra demanda del sindicat és la “necessitat” d’incentivar i afavorir la creació d’un nova cultura dels materials escolars i educatius que no es limite a la utilització dels llibres de text habituals.

Finalment, FE CCOO PV exigeix que aquestes iniciatives ajuden a aconseguir la gratuïtat del material didàctic total per a l’alumnat en totes les etapes de l’educació obligatòria, que s’establisca un diàleg amb la comunitat educativa – més en concret amb associacions de pares i mares d’alumnes – i que el treball coordinat siga fruit de convenis i de la col·laboració acordada mútuament i no de decisions dels responsables polítics sobre el voluntarisme de la ciutadania.

Comparteix

Icona de pantalla completa