Diari La Veu del País Valencià
La CUP de Pedreguer vol evitar que es compren pistoles elèctriques per a la Policia

RedactaVeu / Pedreguer.

La CUP de Pedreguer ha sol·licitat al Govern municipal, mitjançant registre d’entrada, que s’ature la compra d’una pistola elèctrica contemplada en els pressupostos d’enguany fins que, com afirma Amnistia Internacional, un informe independent no determine els efectes que poden causar aquestes armes a la població.

Segons explica aquesta formació política en un comunicat, el motiu pel qual es vol adquirir aquesta arma es deu a la presència d’agents interins al cos de policia municipal que no poden dur arma de foc.

La CUP d’aquest municipi posa de manifest que Amnistia Internacional recull en els seus informes la mort per ús d’aquesta arma d’unes 500 persones als Estats Units d’Amèrica entre 2001 i 2012. Entre els perills que aquestes armes poden causar trobem les parades cardíaques, ja que els agents poden desconèixer si hi ha factors de risc potencial com cardiopatia o estat d’intoxicació en la persona sobre la qual fan ús de l’arma.

Aquesta compra està inclosa en la partida 623.01/130 dels pressupostos aprovats per al 2016 per a l’adquisició de material per a la Policia Local, entre el qual es troba una pistola elèctrica segons ha explicat la CUP de Pedreguer.

No deixa rastres corporals

La formació, a més, ha trobat altres inconvenients a aquest tipus d’armes com la falta de rastres corporals després del seu ús, fet que “la converteixen en una eina susceptible de ser usada per a cometre maltractaments” segons la CUP de Pedreguer. És per això que continuen explicant en el seu comunicat que el Comitè Contra la Tortura de Nacions Unides s’ha pronunciat en diverses ocasions en contra de l’ús d’aquestes armes.

La CUP d’aquest municipi explica en aquest text, a més, els motius expressats pel cap de la Policia Local respecte d’aquest tema: “La pistola elèctrica és una bona eina no letal de treball policial que s’utilitza abans que aparega la necessitat d’utilitzar l’arma reglamentària i que ja porten moltes plantilles de Policia Local amb bon resultat”. I també que “els aparells estan homologats pel fabricant i pel Ministeri de l’Interior per a ser utilitzats pels agents de l’autoritat, sobretot pels agents interins (que no poden dur arma de foc) i són una eina policial eficaç en els casos d’intervencions amb persones violentes o agressives”.

Condicions en cas de compra

En el cas que aquesta pistola elèctrica s’acabara adquirint, la formació política insta a un procés previ en què es realitze una formació bàsica per part de tots els agents que vulguen utilitzar-la, l’aprovació d’un decret d’alcaldia autoritzant la seua utilització, l’adquisició dels aparells homologats amb tots els requisits tècnics, l’estudi de la possibilitat de contractar un segur de responsabilitat civil adient a l’ús de dits aparells i, per últim, la implantació d’un protocol d’actuació.

Comparteix

Icona de pantalla completa