Diari La Veu del País Valencià
Rio 2016: Por en les faveles després de l’augment d’homicidis comesos per policies
RedactaVeu / València

Només en la ciutat de Rio, almenys 307 persones van perdre la vida a mans de la policia l’any passat, és a dir, un de cada cinc homicidis comesos en la ciutat. Mentre, les autoritats no han obligat els responsables a retre comptes i cada vegada s’inclinen més per plantejaments de mà dura contra protestes de carrer bàsicament pacífiques.

“Malgrat la promesa del llegat d’una ciutat segura per a celebrar els Jocs Olímpics, els homicidis comesos per la policia han anat augmentant de manera constant durant els últims anys a Rio. Moltes persones han resultat ferides de gravetat per bales de goma, granades paralitzants i, fins i tot, armes de foc utilitzades per les forces policials en manifestacions”, ha afirmat Àtila Roque, director executiu d’Amnistia Internacional de Brasil.

“Fins ara, la majoria dels homicidis comesos per policies no han sigut investigats ni s’ha establert una instrucció rigorosa, així com clares directrius operatives sobre l’ús d’armes ‘menys letals’, i les autoritats segueixen tractant els manifestants com a “enemics públics”.

‘Disparar primer i preguntar després’

“En els pròxims 90 dies, les autoritats i els organismes encarregats d’organitzar Rio 2016 poden i deuen fer molt per a evitar que es cometen violacions de drets humans en les operacions de seguretat pública. Esperem que les forces policials de Rio adopten un enfocament de la seguretat pública basat en la precaució i la consulta en lloc de continuar amb la seua estratègia de ‘disparar primer i preguntar després’.”

A més, s’ha observat un augment de l’ús de la força excessiva per part de la policia en l’estat de Rio de Janeiro en els últims anys i la majoria de les víctimes són homes joves i negres de faveles i zones marginades.

El 2014, quan Brasil va organitzar la Copa Mundial de Futbol, la policia de l’estat va matar 580 persones, un 40% més que el 2013. El nombre, en 2015, va ser fins i tot major: 645 segons les mateixes fonts.

Encara que no és possible relacionar directament aquest augment dels homicidis policials amb els preparatius dels Jocs Olímpics, les dades estadístiques posen de manifest un patró “inequívoc d’ús excessiu de la força, violència i impunitat que entela les institucions de seguretat pública”. Molts d’aquests homicidis s’han comès en l’estat de Rio de Janeiro, que albergarà els Jocs Olímpics.

A l’agost de 2015, Amnistia Internacional va presentar l’informe “Vas matar el meu fill: Homicidis comesos per la policia militar en la ciutat de Rio de Janeiro”, on descrivia amb detall les pràctiques policials de “gallet fàcil” en la favela d’Acari en el període posterior a la Copa Mundial de Futbol de 2014.

Amnistia Internacional va concloure que, en la immensa majoria dels casos d’homicidi a mans de la policia militar documentats per l’organització a Acari en 2014, hi havia sòlids indicis d’execució extrajudicial. Malgrat la difusió dels casos i la pressió pública, fins ara ningú no ha comparegut davant la justícia per a respondre d’aquests homicidis.

Comparteix

Icona de pantalla completa