Diari La Veu del País Valencià
El Teatre Principal d’Alacant es prepara per als propers vint-i-cinc anys
RedactaVeu / NS / Alacant

El Teatre Principal d’Alacant continua el seu procés de canvis iniciat pel seu director, Francesc Sanguino. Ahir ens presentà, amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Daniel Simón, la nova programació per a aquest estiu, ‘Desconnecta a l’estiu’, que representa el seu desig d’obrir el Teatre a la ciutat més enllà de les habituals temporades de tardor i primavera, i que busca la captació de nou públic entre el turisme residencial durant els mesos de juny, juliol i setembre.

S’oferiran 17 espectacles d’humor, música i màgia, on la presència de companyies alacantines serà protagonista, amb grups com Cafelito Flamenco, Trío Pakito Baeza, la Peña Lírica Alicantina o el mentalista Toni Bright, a més de monologuistes com Luis Piedrahíta, Leo Harlem o Goyo Jiménez. En paraules de Sanguino, aquesta temporada “el Teatre es torna més alacantí”. L’oferta es completa amb dos musicals, The Hole i Priscilla, la reina del desierto, i la incorporació del circ escènic, quan, al setembre s’obrin les portes del Principal al Festival Circ Arte d’Alacant, amb la proposta de la companyia Sinergia.

La Temporada de Tardor tornarà d’octubre a febrer amb més de cinquanta propostes, entre les quals destaquen Pénev, de La teta calva, finalista als Premis Max d’aquest any, Pinoxxio, d’Ananda Dansa, guanyadora de set premis Max, el cantant Raimon, el musical Mamma Mia, les òperes Tosca i Turandot i més circ, amb la presència de La Trocola, “companyia alacantina que actuarà per primera vegada a Alacant, amb el seu espectacle Potted”, com reconeixia el mateix director.

Aquest any el Teatre Principal es vestirà de gala amb l’estrena absoluta d’En la orilla, del novel·lista Rafael Chirbes. Aquesta obra està produïda pel Centro Dramático Nacional, el Govern Basc, i la Diputació de València, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant. “Es tracta, sense menyscabar la resta, de la cita fonamental” d’aquesta temporada, segons Francesc Sanguino.

Aquesta que ens presenten és una “programació d’autor”, com l’ha definit Daniel Simón, que busca la captació de nou públic per al Teatre Principal, sense perdre el públic tradicional. Es pretén obrir el coliseu a la ciutadania d’arreu de les comarques amb propostes de qualitat, amb més presència alacantina i amb més obres en valencià. El Teatre deixarà de “competir amb els festivals de la ciutat” per obrir-los les portes, integrant esdeveniments com CircArt, Abril en Dansa o Festitíteres i continuarà amb l’oferta per a escolars, alhora que ampliarà les propostes de Teatre de Cambra.

El nou rumb del Teatre Principal no es basarà només en la proposta escènica, sinó que continuarà de portes endins: Francesc Sanguino, a la vista dels resultats de l’any 2015 -que, tot i que milloren respecte al 2014, encara superen els 100.000 euros de dèficit- proposa la seua reestructuració: després d’estudiar durant els primers mesos la situació del Teatre Principal, s’han aprovat certs canvis com la incorporació d’un director comercial i de màrqueting, que “isca a oferir el Teatre, en lloc de quedar-nos esperant” i una reformulació de les opcions de lloguer de les instal·lacions: s’oferirà la possibilitat de llogar-lo, no només complet, sinó de forma parcial, per a esdeveniments privats. “Els ingressos per taquilla no són suficients per subsistir”, reconeixen Sanguino i Simón, “s’han d’augmentar els lloguers i els patrocinis”. L’estructura del Teatre Principal pertany als anys noranta, i ha de ser adequada “en línia amb els teatres actuals per encarar els propers vint-i-cinc anys”. S’ha de revertir la captació d’ingressos: en els últims cinc anys, s’ha passat d’ingressar tres milions d’euros en taquilla a dos milions. I la solució passa per aconseguir-los més enllà de l’oferta teatral.

Aquests canvis aniran acompanyats d’un exercici de transparència, per la qual cosa Sanguino demana també una auditoria externa anual.

“Aviat hi haurà una nova estructura, un nou Teatre Principal”, sentencia el regidor de Cultura, Daniel Simón.

Comparteix

Icona de pantalla completa