La Universitat celebra l’acte commemoratiu de la mort de Lluís Vives a La Nau

5 maig 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

Joan Lluís Vives va morir a Bruges, el 6 de maig de 1540. És per això que demà, 6 de maig, la Universitat de València commemorarà el 476è aniversari de la seua mort, amb un acte organitzat al Claustre del Centre Cultural La Nau.

A més, el 1516, ara fa cinc segles, els Jurats de la ciutat de València, que havien promogut la seua Universitat (l’Estudi General establert pocs anys abans), s’adreçaren a Joan Lluís Vives, aleshores cortesà a Brussel·les. Li demanaren que aconseguira la mediació del jove rei Carles I, a fi que li enviara una carta al papa Lleó X per tal que el pontífex desautoritzara un curial que havia arribat a València i donava títols universitaris, cosa que perjudicava la institució. Vives ho va fer, el rei envià cartes als seus ambaixadors a Roma i al papa i, finalment, els Jurats aconseguiren el seu objectiu.

L’acte, que s’obrirà a les 12 hores, estarà presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, amb l’assistència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello. A més, se sumaran a l’homenatge les paraules de distintes autoritats.

Està prevista l’actuació de l’Orfeó universitari i la lectura d’un parlament a càrrec del catedràtic d’Història de l’Art a la Universitat de València, Daniel Benito, seguit de la lectura d’una selecció de textos de Vives del 1516.

A continuació es donarà lectura a les epístoles conservades dels Jurats de València i del rei Carles I a propòsit de la mediació de Vives en defensa de l’Estudi General.

A continuació hi haurà parlaments de les autoritats i, abans de tancar la commemoració amb una última actuació musical, es col·locarà una corona de llorer a l’escultura de l’humanista, que presideix el Claustre. Segons han destacat fonts universitàries en diversos actes, possiblement la Universitat de València siga l’única en el món que ha decidit reservar el seu lloc més noble a un estudiant. Vives fou estudiant de la Universitat de València, però no fou professor d’aquesta.

L’escultura va ser dissenyada per José Aixa a petició del rector Josep Monserrat Riutort i, després d’una dura polèmica a la premsa plantejada pels mitjans conservadors, va ser instal·lada al centre del Claustre de la Universitat el 1880. L’estàtua és massissa i va ser fosa en bronze d’una sola peça pel cèlebre Vicente Ríos Enrique, un fet que constitueix una gran proesa tècnica per a l’època.

En acabar, hi haurà un passeig fins a la plaça Margarita Valldaura, que rep el nom de qui fóra dona de Vives, i on estava la casa de la família de l’humanista. Tant l’acte com el passeig comptarà amb el suport de l’Associació d’Amics de Lluís Vives, que fou fundada als anys vint del segle passat i que recentment ha estat refundada per professorat de la Universitat de València.


 
next