Diari La Veu del País Valencià
Els actors valencians celebren una gala ‘dolça’ i clarament ‘reivindicativa’
Sixto Ferrero / València

Ahir es van lliurar els premis anuals de l’Associació d’actors professionals valencians (AAPV) al Teatre Rialto de València.

El Premi Narcís fou per a Juli Mira, “en reconeixement pel seu treball com a actor de teatre, doblatge i audiovisual”. Seguidament, la coproducció de Moma Teatre i Teatros del Canal Vània, va cobrar el protagonisme a través dels guardonat ja que el Premi a millor interpretació femenina de teatre reconegué a Rebeca Valls pel seu paper de Sònia, mentre que Josep Manel Casany fou guardonat amb el Premi a millor interpretació masculina de teatre pel seu paper de Vània.

El Premi Crisàlide a l’actor/actriu revelació reconegué Ramon Rodenas pels seus diferents papers en L’aneguet lleig, El nou tirant, L’ànima bona de Sezuan i Tartuf.

En el discurs del president de l’AAPV, Ximo Solano va tindre mencions per als guanyadors dels recentment lliurats Premis MAX on les companyies i produccions valencianes han collit una magnífica quantitat de premis, encapçalada per la companyia de dansa Ananda dansa. En eixe sentit, Solano digué que “són un orgull”. Igualment, Solano no passà per alt la polèmica de la producció del vídeo institucional Orgull de ser valencià, i allejà “que no haja estat realitzat per valencians”.

En declaracions a La Veu, Solano manifestava que la gala “anà molt bé”, i explica, “no anaren massa polítics…”, però destaca la presència de Carmen Amoraga, i “el desig que ens consta que Girona volia vindre però no arribà finalment”, encara que també sembla que la regidora de cultura de l’ajuntament de València, Glòria Tello hi era a la gala. Diu Solano, no obstant que “esperaven que no fórem reivindicatius, no sé per què?”, tanmateix reconeix que fou una gala de 55 minuts, breu i dolça”.

“Molta gent jove s’acostà”, i això és “bastant positiu”, segons manifesta el president dels actors professionals valencians, qui recorda que la gala té la “intenció que després del règim d’aniquiladors tornàrem a retrobar-nos i recuperar l’esperit de l’associació d’actors, perquè torne a guiar-nos”.

El dia després de la gala, que com ha afirmat Ximo Solano manté el seu tarannà “reivindicatiu”, ara toca “seguir treballant”, perquè, “no ha canviat res d’ahir a hui. Ens sentíem escoltats i més volguts, però només això” lamenta, tot indicant que ja ha passat un any del nou Consell del Botànic i “necessitem més accions”. “Ells —el govern— ho han volgut veure tot al pla estratègic, però no és pla ni estratègic”, ja que “el que necessitem és un pla de xoc i línies mestres clares, un suport ferm a la producció publico-privada”, però, es lamenta Solano quan diu,“el nostre país no és normal i té polítiques anormals”.

Conclou Solano dient que els polítics “ens diuen que fan l’esforç, i potser no és la direcció correcta la d’aquest esforç, és una direcció equivocada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa