El 36,8% dels periodistes valencians està en atur

Dos de cada tres periodistes a l’atur (el 64%) són dones, segons un informe de la Unió de Periosdistes
2 maig 2016 01:00h
Col·lectiu Objectives.
Europa press / València.

La Unió de Periodistes Valencians ha presentat aquest dilluns l'informe “Crisi en el sector de periodistes i periodistes gràfics a la Comunitat Valenciana (2007-2016)”, del qual es desprèn que el 36,8 per cent dels informadors del País Valencià es troben desocupats, dels quals el 35,3 per cent ho estan des de fa més de dos anys. En el cas de les dones, la xifra ascendeix fins a un 64 per cent, la qual cosa suposa dues terceres parts de les redactores, segons ha assenyalat l'entitat en un comunicat.

L’informe elaborat pels associats Esma Kucukalic i Fulgencio Torremocha és el resultat de la II Beca de Recerca Emili Gisbert en el CM Rector Peset. El seu president, Sergi Pitarch, ha donat a conèixer la primera recerca que s'ha fet sobre l'efecte que la crisi ha tingut en la professió al País Valencià.

Pitarch ha destacat que l'impacte de la recessió en el sector audiovisual ha sigut "més demolidor" que en la resta del teixit productiu valencià. "Si una professió ha sigut paradigma d'aquesta crisi, eixa és el periodisme: menys treball, més precarietat i una revolució tecnològica que manté perplexos periodistes i editors". "La beca Emili Gisbert 2016 és un diagnòstic per a començar a guarir una malaltia que és crònica, però d'aquests plans ha d'eixir un pla de treball que sente en la mateixa taula el Servef, sindicats, patronals i universitats per a rescatar la nostra professió", ha postil·lat.

Entre les dades que es poden consultar en aquest informe figuren les facilitades pel Servei Valencià d'Ocupació (Servef), que situa el nombre de periodistes parats en 2015 en 1.129, encara que en els primers mesos d'enguany s'ha experimentat un "lleu descens" d'un tres per cent.

El document assenyala que la desocupació és majoritàriament femenina, ja que, en l'àmbit valencià, l'atur entre les informadores se situa en el 64 per cent, la qual cosa suposa dues terceres parts d'elles.

Xifres "preocupants"

A més de les dades aportades pel Servef, l'enquesta realitzada per aquest estudi entre els membres de les diferents associacions professionals de tot el País Valencià reflecteix xifres "preocupants" com a conseqüència de la crisi. La mostra situa l'atur entre els periodistes valencians en el 36,8 per cent i, d'aquesta xifra, un 35,3 per cent ja fa més de dos anys que està aturat.

Així mateix, més de la meitat dels enquestats, un 55,1 per cent, s'ha vist afectat per un ERE o un acomiadament improcedent i un 57,9 afirma haver patit una reducció de salari, mentre que un 22,4 diu suportar una major càrrega de treball. L'actual situació provoca que un 65,7 per cent de periodistes tema per la seua estabilitat laboral i que un 53,7 s'haja vist obligat a convertir-se en autònom.

Només 15 fotoperiodistes amb contracte

D'altra banda, la desocupació també afecta durament els fotoperiodistes, ja que s'han comptabilitzat 158 d'aquests professionals en l’atur i les empreses mantenen únicament 15 amb contracte, mentre que la resta treballa com a autònom.

Respecte dels professionals més joves, aquest informe indica que, malgrat la crisi, els joves informadors que van finalitzar els seus estudis després de l'any 2007 han pogut trobar treball en el sector. En concret, un 55,6 per cent ha aconseguit trobar una primera ocupació, dels quals un 35,6 afirma tenir un contracte indefinit.

Per a Pitarch, la dada, encara que puga resultar "optimista fins a cert punt", es difumina amb "els alts percentatges de precarietat en aquest sector de treballadors, on un 20 per cent indica tenir contracte temporal i un altre 24,4 diu tenir un contracte en pràctiques". De fet, molts dels entrevistats denuncien “l'explotació per part de les empreses de la figura dels becaris que realitzen labors iguals que la resta de la redacció i que poden arribar a tenir aquesta condició durant dos o tres anys i, fins i tot, una vegada finalitzada la formació”.

El treball també estudia en quina mesura les condicions laborals afecten el lliure desenvolupament del periodista. Un percentatge important de periodistes (72,7%) considera que “sí es veu condicionada la seua llibertat d'expressió” i un 46,7 assenyala que “canviaria de professió si tinguera la possibilitat”. De fet, el 63,1 per cent de periodistes en atur afirma "haver-se vist forçat a canviar d'àrea laboral i la docència ha esdevingut una oportunitat laboral per la qual ha optat quasi el 21 per cent dels enquestats".
 
next