Diari La Veu del País Valencià
Els sindicats del PV lamenten el ‘fracàs’ de l’esquerra per a aconseguir un pacte de govern
RedactaVeu / València

Milers de persones s’han manifestat aquest diumenge pels carrers de les principals ciutats arreu del territori del País Valencià – Alcoi, Elda, Elx, Santa Pola, Castelló, València i Alacant- per a reivindicar els drets dels treballadors en una jornada convocada per les principals organitzacions sindicals.

Les principals organitzacions sindicals del País Valencià (CCOO PV i UGT-PV) han lamentat el “fracàs” de les forces d’esquerra per a arribar a un acord i conformar un Govern a l’Estat espanyol i han exigit un pacte polític per a derogar les reformes laborals i acabar amb la “precarietat” laboral en el mercat de treball.

Sota el lema ‘Contra la pobresa salarial i social: treball i drets’, la tradicional marxa del Primer de Maig ha arrancat a València passades les 11.00 hores des de la plaça de Sant Agustí i ha recorregut els principals carrers de la ciutat. A la marxa s’han sumat diversos membres del Consell com el president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra, o els consellers d’Hisenda, Vicent Soler, i Sanitat, Carmen Munt, així com representants de partits polítics com el síndic del PSPV en les Corts, Manolo Mata, entre d’altres.

Així mateix, hi han participat, la Plataforma en Favor dels Drets Sahrauís, Retallades Zero, els coneguts com ‘Iaioflautes’ i treballadors de RTVV darrere d’una pancarta en la qual es llegia ‘Els treballadors no som els culpables’, els quals portaven algunes cartolines on han emplaçat el Consell a “complir la seua promesa” de reobrir la radiotelevisió valenciana.

Capçalera dela manifestació. Foto: PratsiCamps.

Al llarg del recorregut, els congregats han corejat lemes com a “Visca la lluita de la classe obrera” o “El fill del barber a la universitat, el fill del banquer al camp a treballar” i han portat pancartes en les quals es podia llegir “Ocupació digna i renda bàsica ja” o “Stop fugida de cervells”. Així mateix, també s’han escoltat crits contra el capitalisme, la corrupció i les retallades.

Abans que s’iniciara la marxa, el secretari general del sindicat d’UGT, Gonzalo Pino, ha recalcat que el sindicat no va a permetre que la classe treballadora estiga “sota condicions ínfimes” amb “situacions de precarietat límit” pel que ha emplaçat a derogar les reformes laborals perquè, al seu judici, ara que es comença a entrellucar “una anotació de recuperació” amb aquestes dues normes “són els empresaris els que tenen tot el poder per a decidir sobre els treballadors”.

Foto: PratsiCamps.

Deixar al marge el tacticisme polític

Així mateix, ha retret als partits d’esquerra el seu “fracàs”, ja que no han aconseguit un pacte de govern. “L’esquerra ha fallat, ha de deixar al marge els tacticismes perquè els problemes dels treballadors cal resoldre’ls i no pot tornar a fallar perquè tenim una nova oportunitat”, ha remarcat.

El secretari general de CCOO PV, Paco Molina, ha instat les forces polítiques a reflexionar i a fer ponències que servisquen a les persones i “donen protecció social i expectatives i protecció”. “No som ingenus i sabem que el que demanem val diners perquè la democràcia, el benestar i la cohesió són cares, però no pot haver-hi recuperació possible deixant generacions de persones pel camí”, ha remarcat.

El secretari general de CCOO PV, Paco Molina. Foto PratsiCamps.

Així mateix, ha recordat totes les mares que viuen sense pensió o que sí la tenen, però “molt minsa” i ha volgut “significar” el “fracàs de les polítiques de retallades i ajustos” que “han sigut ineficaços i ineficients” i han suposat “més dificultats” per a la ciutadania.

D’altra banda, el líder d’UGT al PV ha destacat els primers passos del Govern Valencià però l’ha emplaçat a “accelerar el pas” i “escometre mesures contra l’economia submergida”.

Gonzalo Pino, líder d’UGT-PV. Foto: PratsiCamps.

Molina: ‘El Consell ha de baixar del titular a la concreció”

Igualment, el secretari general de CCOO PV ha instat el Consell a “baixar del titular a la concreció i des de la concreció al compromís dels recursos” perquè “el conflicte en la societat no espera ni aguanta i les persones no poden resistir més”.

Sobre aquesta qüestió, el president de la Generalitat ha manifestat que malgrat “l’obstinació diària” del Consell per fomentar les polítiques actives d’ocupació i impulsar una política industrial “més potent”, la Generalitat està “totalment limitada per la falta de recursos i l’infrafinançament”. En qualsevol cas, Puig ha assegurat que l’executiu valencià “no va a resignar-se” i va a “seguir lluitant pels reptes fonamentals com són garantir les pensions del futur, que el 50% dels joves que ara estan aturats troben treball i que les persones de més de 45 anys que es queden en l’atur tornen a recuperar l’esperança”.

Els representants del PSPV-PSOE en la manifestació del Primer de Maig. Foto: PratsiCamps.

Manifestos

Les mobilitzacions al cap i casal han finalitzat a la plaça Amèrica, on els representants sindicals han llegit cadascun un manifest en el qual han exigit la derogació de les reformes laborals, la Llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa i han criticat la situació laboral de “precarietat” dels treballadors.

En concret, CCOO PV ha demanat engegar un pla de xoc per a l’ocupació i l’emergència social i salarial començant amb un salari mínim de 800 euros, així com també ha instat a recuperar la negociació col·lectiva, fer una reforma fiscal i un compromís ferm contra l’economia submergida i el frau fiscal.

Així mateix, en la seua intervenció, Molina ha demanat al Consell propostes de promoció econòmica, empresarial i social, passant per la cohesió i el benestar, fins a arribar a les polítiques i serveis públics per a “reconstruir el que s’havia destruït”. “Anem donant xicotets passos, però atenció, es deu baixar de la voluntat a la possibilitat i a la concreció i el compromís en forma de recursos. No avalarem xecs en blanc”, ha reivindicat.

Des d’UGT, Pino ha assegurat que treballaran per un nou Contracte Social que siga capaç de “donar-li la volta als greus problemes de l’atur” i que “potencie la productivitat i frene els privilegis de les grans empreses, que faça possible una fiscalitat més justa”. També ha exigit un nou model social, econòmic, laboral i polític, però des de “posicions de l’esquerra” perquè, al seu judici, “són les úniques que defensen la justícia i l’interès general”.

A Castelló, la marxa també ha circulat pels principals carrers de la ciutat sense incidents. Segons la Policia Local de Castelló, en la manifestació han participat 570 persones.

L’alcalde d’Alacant en la mobilització del Primer de Maig. Foto: La Veu.

D’igual manera, a Alacant han participat diversos centenars de persones en la marxa convocada per UGT i CCOO que, així mateix, ha transcorregut sense incidents. També s’han celebrat manifestacions a Alcoi, Elda, Elx i Santa Pola.

Comparteix

Icona de pantalla completa