Diari La Veu del País Valencià
‘La desfeta del sistema financer s’hauria d’estudiar en les universitats’

RedactaVeu / València.

‘La desfeta del sistema financer valencià’, el nou llibre del catedràtic de la Universitat de València Joan Ramon Sanchis i Palacio, es va presentar el passat dilluns en el marc de la Fira del Llibre de València, en un acte que va comptar amb el president de la Unió de Periodistes Valencians, i d’Ignacio Blanco, exparlamentari i portaveu d’EUPV en les Corts Valencianes, entre altres.

L’obra inaugura la col·lecció ‘Panorama’ que Vincle llança per a publicar textos d’anàlisi sobre la realitat social, econòmica i política del país.

Pitarch va assegurar que “el llibre de Joan Ramon Sanchis s’hauria d’estudiar en les universitats per conèixer el per què de la desfeta del nostre sistema financer”, i va coincidir amb l’autor a assenyalar la politització de les caixes com l’origen de la situació actual. A més, va ressaltar les “dues gotes d’esperança” que planteja Sanchis, com són Caixa Ontinyent i Caixa Popular, ambdós casos estudiats en sengles obres publicades per Vincle

Ignacio Blanco, per la seua part, va manifestar compartir la visió de Joan Ramon Sanchis, “que posa en qüestió el pensament únic neoliberal”, i va subratllar el caràcter de l’obra com a “llibre de consulta i de dades, que llança també un missatge optimista”. En aquest sentit va comentar que “m’interessa molt que es parle de banca pública i que no és quede només en els programes electorals”.

‘Un anàlisi del que ha passat en els darrers anys’

Joan Ramon Sanchis va qualificar ‘La desfeta del sistema financer valencià’ com “una anàlisi del que ha passat en els darrers anys”, i que també estudia el paper de les cooperatives de crèdit, “sovint molt oblidades pels poders públics”. Sanchis va advocar per “recuperar eixa taronja podrida que veiem en la portada, recuperar part del que hem perdut, i assenyalar els responsables de la desfeta”. A més, va advertir que “no podem esperar més, perquè perdrem més del que ja hem perdut”.

L’autor es va mostrar radicalment en contra de “demonitzar la manera de funcionar de les caixes d’estalvi”, destacant com a principal problema “la intervenció política i la corrupció associada”.

Sobre la dimensió de les entitats de crèdits i la seua relació amb un bon funcionament Sanchis va ser categòric: “no cal ser grans per a ser rentables i eficients: això és una fal·làcia”, i es va mostrar a favor de l’existència d’un banc públic “per a potenciar l’economia valenciana, però cal comptar amb els recursos existents”.

Comparteix

Icona de pantalla completa