Diari La Veu del País Valencià
El brigadista Josep Almudéver és rebut aquest dijous per Joan Ribó
RedactaVeu / València

Josep Almudéver, de 97 anys, milicià i integrant de les Brigades Internacionals, serà rebut aquest dijous a l’Ajuntament de València (11 hores) per l’alcalde Joan Ribó.

Almudéver ha tornat a terres valencianes per compartir en diversos pobles de la Ribera, la Costera, la Vall d’Albaida i l’Horta la seua vivència durant la Segona República Espanyola i la Guerra Civil. Tancarà el cicle de xerrades públiques i en instituts que començà el dilluns dia 11, en una visita a l’exposició del MuVIM “La modernitat republicana a València”, el pròxim dissabte, dia 23, a les 10.30 hores. Informa EUPV Sueca.

Josep Almudéver Mateu és fill de pares valencians, d’Alcàsser el pare i de València la mare. Naix a Marsella en 1919. Va passar la República i la guerra al poble dels seus pares. En 1936, amb 17 anys, falsifica la documentació per incorporar-se com a milicià republicà al front de Terol, on es ferit greument.

En 1938 s’incorpora a les Brigades Internacionals fent valer la seua nacionalitat francesa. Serà expulsat a França en 1939. Torna de França abans d’acabar-se la Guerra Civil espanyola i és apressat al port d’Alacant. Va estar tancat als camps d’internament de Los Almendros (l’Alacantí), Albatera (Bajo Segura) i Portaceli (Camp de Túria) i les presons Model de València i Aranjuez (Toledo). Un tribunal militar el condemnà a 12 anys i un dia en judici sumaríssim. Després d’eixir en 1943 serà enllaç dels guerrillers de Llevant i en 1947 s’exilia a França. És l’autor de El pacto de la no intervención. Pobre República, títol de les seues memòries publicades en novembre de 2014 per l’Agrupació d’Estudis Locals El Castell d’Alcàsser. Acaba de fer-se una segona edició del llibre.

Programa pendent

Dijous 21, recepció a l’Ajuntament de València (11 hores). xerrada a l’IES Hort de Feliu d’Alginet i a les 19 hores en la Casa de la Cultura.

Divendres 22, xerrada a l’IES de Guadassuar pel matí. Recepció i homenatge a l’Ajuntament d’Alcàsser a les 19 hores.

Dissabte 23, visita a l’exposició “La modernitat republicana a València” al MuVIM (10.30 hores) i recepció.

Comparteix

Icona de pantalla completa